Geen zonnepark langs Buitenweg in Haaften

haaften • Er komt geen park met zonnepanelen langs de Buitenweg, op dezelfde locatie waar ook al plannen bestaan voor een biovergister.

Het Neerijnense college van b en w heeft dat onlangs besloten.

De plannen zijn afkomstig van de initiatiefnemers van de biovergister. Het gaat om vier hectare met een geschatte energieopbrengst van 2,5 megawatt. Het met maïs bedekte terrein staat in het bestemmingsplan geregistreerd als landbouwgrond. Gemeente Neerijnen wil dit graag zo houden. "We willen geen landbouwgrond in onze gemeente onttrekken aan de voedselproductie", verklaart SGP-wethouder Teus Kool.

Kool is voorstander van multifunctioneel gebruik van de grond. Duurzame plannen zoals een zonnepark moeten daarom zo min mogelijk ruimte kosten. Daarvoor bestaan genoegen ideeën, aldus de wethouder. "We zouden panelen kunnen installeren op de daken van bedrijven. Tuinders kunnen waterbassins aanleggen waarop zonnepanelen drijven. En in Tuil hebben we in het kader van waterberging een stuk grond verlaagd tot het waterpeil. Hierboven zou je, op poten van bijvoorbeeld anderhalve meter, zonnepanelen kunnen plaatsen."

Neerijnen volgt hierin het advies van LTO Noord. De agrarische belangenorganisatie stelde vorig jaar al dat een wildgroei van zonnepanelen in landelijk gebied onwenselijk is. Kool: "Neerijnen is een groene gemeente, maar of de kleur van het buitengebied groen blijft met zonnecollectoren, is maar de vraag. De geschetste 2,5 megawatt op een oppervlakte van vier hectare is bovendien erg optimistisch. Vergelijk dat met de drie à vier megawatt die één windmolen oplevert. Dat zegt iets over het ruimtebeslag van zonnepanelen." Slechts in sporadische gevallen, zoals bij ongebruikte overhoeken, kan landbouwgrond voor bijvoorbeeld zonne-energie worden opgeofferd.

Met de initiatiefnemers van de biovergister en zonnepanelen blijft Neerijnen in overleg over duurzame initiatieven. De komst van een biovergister gaat volgens de initiatiefnemers door, maar stuit wel op bezwaren van omwonenden.