Vereniging 'opgelucht' dat er nu duidelijkheid is

Leerdam Sport kijkt naar eigen complex

leerdam • Het dagelijks bestuur van Leerdam Sport had vorige week een gesprek met wethouder Bart Bruggeman. Daarbij is vastgesteld dat de club zich richt, ook vanwege de voorkeur van de leden, op het 'upgraden' van het bestaande complex in Leerdam-West.

LRC Leerdam, hockeyclub Leerdam en korfbalvereniging Ter Leede/De Jager lieten eerder weten door te willen gaan met het Glaspark op de locatie Bruinsdeel. Leerdam Sport stelt nu een team samen dat zich de komende periode gaat bezighouden met een verbeterplan. Over het te volgen proces zullen nog nadere afspraken met de gemeente worden gemaakt. "De betrokken wethouders zullen hierover ook in overleg treden met de andere verenigingen om te kijken hoe de processen op elkaar kunnen worden afgestemd om zo tegelijk naar de gemeenteraad te kunnen gaan met voorstellen."

Snel handelen

Leerdam Sport'55 bracht woensdag naar buiten 'zich te lang te hebben laten leiden door het idee dat het Glaspark de enige weg was'. De positieve punten uit het eindrapport Glaspark zullen in het verbeterplan worden meegenomen. De plannen worden op korte termijn aan het college voorgelegd. 'We zullen snel handelen om het proces voor de andere drie verenigingen niet te vertragen. We hebben begrip voor de haast bij deze clubs en zijn zelf ook gebaat bij een snelle voortgang." Speerpunten voor Leerdam Sport blijven 'verbinding en clubgevoel, het bieden van maatschappelijke waarde voor de omliggende wijken en een kostenbewuste benadering met perspectief voor de toekomst.'

In de praktijk gaat Leerdam Sport nu 'vol' voor de aanpak van de eigen accommodatie. "Het Glaspark laten we varen. Dat laten we over aan de drie andere verenigingen", zegt voorzitter John Boekelman. "We gaan plannen ontwikkelen voor ons eigen sportpark. We doen dat in goed overleg met de gemeente. Die staat gelukkig niet onwelwillend tegenover onze plannen." De komende weken gaan de beleidsbepalers bij Leerdam Sport zich buigen over de gewenste ontwikkelingen op de locatie aan de Quirinus de Palmelaan. "Hoe groot moet het sportpark worden, moet de indeling eventueel gewijzigd worden, wat kunnen we opknappen? Die vragen gaan nu spelen." Om gelijk op te kunnen trekken met de plannenmakerij van LRC, HCL en Ter Leede / De Jager voor het 'Glaspark Light' zet Leerdam Sport vaart achter dat proces. "Met een week of zes moeten we de eerste ideeën op tafel hebben", hoopt Boekelman. Hij benadrukt dat in het onderhoud met wethouder Bruggeman nog niet gesproken is over een gemeentelijke bijdrage in de kosten. "Maar uiteraard hopen we wél op die financiële steun." Boekelman is opgelucht dat de kogel door de kerk is en er nu duidelijkheid is over de toekomst van de club. "Dat geldt voor het bestuur, maar ook voor iedereen die bij het proces betrokken is en onze leden."

Teleurstelling

Wethouder Bart Bruggeman vindt het jammer dat de verenigingen nu gescheiden verder gaan. "Het is een plan waar lang aan gewerkt is en waar vier besturen 'ja' tegen hebben gezegd. Wanneer dan één van de clubs afhaakt, overheerst toch een gevoel van teleurstelling. Dat zal ook voor de vier besturen gelden." Bruggeman stelt vast dat er een 'nieuwe werkelijkheid' is ontstaan waar alle betrokkenen op moeten anticiperen. Bovendien biedt de nieuwe situatie ook kansen. "Cruijff zei het al: 'Elk nadeel heb z'n voordeel'. Laat dat nu maar ons uitgangspunt zijn. We gaan alle mogelijkheden in wijk West opnieuw bekijken." B&W wachten waar de verenigingen mee komen. "Maar we zullen daarna niet schromen om ons hiermee te 'bemoeien'. Uiteindelijk is het wel gemeenschapsgeld wat gebruikt gaat worden. En als college moeten we ons verantwoorden aan de gemeenteraad." Bruggeman stelt vast dat de plannen om het complex van Leerdam Sport aan te passen geld gaan kosten. "Maar meer uitgeven dan de negen miljoen van het oude plan is niet aan de orde. Het is juist een uitdaging om met een lager bedrag uit te komen."

André Bijl