'Bij een overstroming staan we al onder water voor er wat gebeurt'

Laatste inspraak over herindeling

lexmond • Op de kop af zes insprekers lieten zich donderdag in Lexmond horen tijdens de hoorzitting die de Provinciale Staten van Utrecht organiseerde rond het Herindelingsadvies voor de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Onlangs stelden Gedeputeerde Staten het Herindelingsadvies vast. Op 19 april buigen de Provinciale Staten zich over het onderwerp, zodat de Utrechtse commissieleden Bestuur, Europa en Middelen inwoners nog een keer de kans wilden geven hun zegje te doen. Gerben Aalvanger betreurde het als bestuurslid van de Zederikse SGP dat Utrecht alleen de raadszetels heeft opgeteld en geluisterd naar de drie colleges en zo uitkwam bij een keus voor Utrecht. "Daar valt niet tegen op te argumenteren. De wens van de inwoners zie je nergens terug. Veel inwoners van Zederik hebben daarom de indruk dat hun mening er niet toe doet. Deze fusie komt niet van 'onderop', er is onvoldoende maatschappelijk draagvlak."

Wim van Dijk van VHL Lokaal Zederik stelde vast dat in het advies essentiële punten niet zijn uitgewerkt. "Goede argumenten voor Utrecht zijn er niet te vinden. Ja, dat Utrecht de meest competitieve regio van Europa is. Maar dat wordt niet ingevuld: ik lees niet wat de Vijfheerenlanden daar aan heeft." Bovendien miste Van Dijk een berekening van de uittredingskosten. "De gevolgen van de uittreding van Leerdam en Zederik uit de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden worden bijna klakkeloos aan de kant geschoven. Juist aan Zuid-Hollandse zijde zijn er veel relaties en samenwerkingsverbanden die belangrijk zijn voor de regio en de nieuwe gemeente", aldus Van Dijk die vaststelde dat de Utrechtse aantrekkelijkheid blijkbaar toch beperkt is, omdat Woerden en Veenendaal overwegen de provincie de rug toe te keren.

Boeren burgers en buitenlui

Jan Lakerveld stal de show. De inwoner van Tienhoven stelde vast dat 'boeren, burgers en buitenlui' nauwelijks zijn gehoord. "Als Utrecht haar machtspositie wil versterken, mag dat nooit of te nimmer ten koste gaan van de inwoners van de Waard en Vijfheerenlanden." Lakerveld noemde identiteit, natuur en veiligheid de belangrijkste waarden van het gebied. "Als er ooit een overstroming komt en we op Utrecht moeten wachten, staan we al lang onder water voor er wat gebeurt." Hij waarschuwde voor hoogbouw en 'grootschaligheid'. "We hebben het nu goed. Stilstand is achteruitgang, maar je kunt ook vreselijk overdrijven." Waarop hij afsloot: "Gegroet Utrecht, tot kijk in Zuid-Holland."

Goof Bos – oud-wethouder van Zederik – pleitte voor voldoende woningbouw. Hij stelde vast dat de vitaliteit van het platteland belangrijk is voor een leefgemeenschap. Tot 2008 werd er nauwelijks gebouwd in Zederik. "De jeugd vertrok naar elders, het inwonertal nam af en verenigingen en scholen kregen het daardoor moeilijker." Daarna ontwikkelde Zederik een krachtig kernenbeleid waarbij woningbouw topprioriteit kreeg. Bos - die geen voorkeur uitsprak voor een van beide provincies - wees op de noodzaak tot 2030 zo'n 50 tot 60 woningen per jaar te bouwen. "Er zijn nieuwe woningen nodig in de dorpen. Geen grootschalige uitbreiding, maar we moeten wel door. Niemand in Zederik wil terug naar een gedwongen krimp. Woningbouw is de hoeksteen voor vitale kernen."

Leerdammer Kees Verburg toonde zich teleurgesteld dat G.S. nauwelijks was ingegaan op de zienswijzen. "Dat toont weinig respect voor de inwoners." Hij stelde vast dat door de 'annexatie van de Vijfheerenlanden' de regio schade wordt toegebracht. "Ook het Waterschap verliest slagkracht. We weten wat we hebben, ik maak me zorgen over wat we krijgen. We liggen wel aan de andere kant van de Lek."

In Leerdam sprak - naast burgemeester Bruinsma - alleen SGP-er Matteo de Visser in. Hij vroeg de statenleden bescheiden te zijn waar het gaat om de vestigingsprovincie. "Gedeputeerde Staten doen alsof partijen en colleges van Leerdam en Zederik op basis van redelijke argumenten tot hun keuze gekomen zijn, maar de voorstanders van Utrecht doen dat vooral om vrijer te zijn van de AV-regio en in een nieuwe regio een nieuw begin te maken." De Visser noemde dat 'bestuurlijk opportunisme' en verweet de gedeputeerde te grote gretigheid bij het binnenhalen van de nieuwe gemeente. Bovendien: "Vianen heeft zich aangesloten bij een Zuidhollands initiatief tot gemeentelijke herindeling en zich daarmee impliciet bereid verklaard terug te keren naar Zuid-Holland. De Viaanse voorkeur legt daarom weinig gewicht in de schaal."

Op 13 april houden de Staten van Utrecht een commissievergadering over het Herindelingsadvies, zes dagen later staat het onderwerp op de agenda van de bijzondere vergadering van de Provinciale Staten. Daarna is het Parlement aan bod.

André Bijl