• Lekker eten en goede contacten in wijk Noord.
• Lekker eten en goede contacten in wijk Noord. Foto: André Bijl

Meerdere bedrijven willen project sponsoren

Gezellig samen eten in wijk Noord

leerdam • Ook vorige week prikten zo'n 50 Leerdammers gezellig een vorkje mee. "Heel wat beter dan dat je thuis in je eentje zit te eten." De maaltijden gingen in november van start en worden iedere eerste woensdag van de maand gehouden in Huis ter Leede. "De maaltijden geven mensen de kans elkaar te ontmoeten en contacten te leggen. De deelnemers komen niet alleen uit Noord, maar ook uit andere wijken. Zonodig halen we de mensen op en brengen ze weer thuis. Sommigen gaan ook naar de wekelijkse maaltijden in de Pauluskerk of naar Asperen waar iets soortgelijks georganiseerd wordt. Deze activiteiten voorzien in een grote behoefte."

"Maar", benadrukken Peels en Verwijmeren, "Er zouden nog veel meer mensen mee kunnen doen. Sommigen denken dat er een relatie bestaat met de Voedselbank. Anderen voelen een soort 'schaamte' of een drempel om te komen. Jammer, want het gaat puur om de contacten. Gezellig samen eten. En iedereen is van harte welkom." De maaltijden worden verzorgd door Huis ter Leede. Het zorgcentrum rekent 5 euro per persoon en blijft daarmee royaal onder de kostprijs. De Wijkraad rekent af met Huis ter Leede. Deelnemers eten in principe gratis, maar het staat iedereen vrij om een vrijwillige bijdrage te schenken. De rest wordt gedekt door subsidiegelden van de gemeente aan de Wijkraad en de sponsoring van bedrijven. Wat dat betreft had Berry Verwijmeren woensdag goed nieuws. "We hebben 30 bedrijven aangeschreven en inmiddels hebben er drie positief gereageerd. Autobedrijf Visscher, C3 Group en Transfer Solutions zorgen voor een flinke bijdrage."

Intussen laten de aanwezigen zich het eten kostelijk smaken: kerriesoep, macaroni, roze vla en een kopje koffie of thee toe. Sophie de Wit, Nienke Wisman en Julia Mulder van het Heerenlanden College helpen mee in het kader van hun maatschappelijke stage. "Leuk om dit te doen. We dekken tafels en brengen het eten rond. Straks gaan we de vaatwasser inruimen. Als het kan, doen we de volgende keer weer mee." De Wijkraad legt nog meer contacten. Tijdens de maaltijd spreekt Verwijmeren met Hennie Blom af dat de Noordertuin te zijner tijd andijvie levert voor een 'lekker stampotje'. En met Iris Stekelenburg van Huis ter Leede wordt gekeken welke wensen er bij de deelnemers leven voor het Huis van de Wijk dat steeds meer vorm krijgt.

Maar de maaltijd staat centraal. Mevrouw Amelia Spiegela-Burggraaf (80) heeft het prima naar haar zin. "Ik kom hier elke maand. Ik ben alleen, samen eten zorgt voor gezelligheid. Als je hier naar toe gaat, is de avond zo om. Ik ontmoet hier weer eens andere mensen en het eten is heerlijk." Andries Verweij (87) en Ton Werkhoven (75) genieten van de macaronischotel. "Mijn vrouw en ik doen vanaf het begin mee. Dat komt omdat mijn zoon het organiseert. Het bevalt uitstekend. Het eten is prima en we vinden het erg gezellig. Het mooie is dat je op zo'n avond niks hoeft te doen. Dan smaakt het eten toch lekkerder. Als je zelf kookt, heb je geen honger meer", lacht Werkhoven. Vanwege zijn goede ervaringen vroeg hij Andries Verweij, zijn 'maatje' van de volkstuin, om mee te gaan. "Mijn buurman heeft me wakker geschud", zegt Verweij. "Hij vroeg of ik ook kwam en daar heb ik geen spijt van. Ik ben hier nu voor de tweede keer en ik ben vast van plan om elke keer te komen. Ik woon in de Roekstraat, dus het is voor mij naast de deur. De sfeer is uitstekend en het is bar gemakkelijk. Ik hoef geen boodschappen te doen, niet te koken en er is ook geen vaat. Wat wil je nog meer?"

Overigens: de maaltijden zijn voor alle leeftijden. "Het varieert vanavond van 2 tot 90 jaar", lacht Verwijmeren. Bij de sluiting stelt hij vast dat het ook dit keer weer prima heeft gesmaakt. "Ik zag dat borden twee, drie keer werden opgeschept." Het instemmend geknik uit de zaal spreekt voor zich." Waarop Verwijmeren iedereen uitnodigt voor de volgende keer. "Weer een avondje lekker eten en gezellig bijpraten." De volgende bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 3 mei.

André Bijl