• Het sportpark van Heukelum ondergaat binnenkort een metamorfose.
• Het sportpark van Heukelum ondergaat binnenkort een metamorfose. Foto: Jeroen de Bruin

De Vriezenwijk ondergaat metamorfose

heukelum • Na enkele lastige jaren is bij vv Heukelum de rust teruggekeerd. Plannen voor nieuwbouw werden afgestoft en als het mee zit, heeft sportpark De Vriezenwijk eind september een metamorfose ondergaan.

De plannen om de accommodatie aan te pakken liggen er al een jaar of tien. "Maar vanwege enkele bestuurswisselingen en financiële dompers lukte het lang niet om die plannen te realiseren", vertelt voorzitter Jan de Groot.

"Nu gaat het goed met de vereniging. De rust en het enthousiasme onder de leden zijn teruggekeerd en dus zijn we weer aan de slag gegaan. De vergunningen zijn inmiddels aangevraagd. We hopen half mei te kunnen beginnen en de kenners zeggen dat het plan daarna binnen drie tot vier maanden gerealiseerd kan worden."

Creatief

De sterk verouderde kleedkamers bij het B-veld zullen in Heukelum voorlopig nog dienst doen als opslagplaats. In het verlengde van de nieuwere kleedkamers die aan de kantine vast zitten, moeten zes nieuwe kleedkamers, nieuwe toiletvoorzieningen en een moderne technische ruimte komen. Tussen de nieuwe aanbouw en het hoofdveld zal ook nog een tribune met 132 stoeltjes gebouwd worden.

Zoals iedere vereniging tegenwoordig merkt, groeien de geldbomen niet meer tot de hemel. Daarom is Heukelum creatief geweest om aan zijn geld te komen. Van de benodigde vierhonderdduizend euro is inmiddels ruim drie ton binnen. Naast de gebruikelijke gemeentelijke lening, fondsenwerving, subsidies voor duurzaamheid en sponsorbijdragen bleek een crowdfundingsactie succesvol.

Terugbetalen

Voor de aanschaf van zonnepanelen liep een dergelijke actie in Heukelum ook al als een trein en ook dit keer bleken de leden graag bereid om mee te werken. De Groot: "Voetballers van de selectie zijn in de telefoon geklommen. We hoopten 18.000 euro op te halen, maar hadden binnen korte tijd 40.000 euro binnen." Geen 'gratis geld' overigens, want de club betaalt zijn leden binnen vijf jaar het geld terug. Ook met het verkopen van de stoeltjes op de tribune hoopt de club nog geld binnen te halen.

Duurzaamheid

"En door voor duurzaamheid te kiezen, besparen we in de toekomst een hoop op de energierekening. Een goede investering dus", zegt De Groot. Wethouder Govert van Bezooijen, aanwezig voor de opening van een 'panna-veldje', heeft bij vv Asperen gezien wat een ingrijpende verbouwing van het complex kan doen. "Daar hebben de leden ook veel zelf gedaan. Die zijn inmiddels voor zichzelf begonnen. Daar zie je dat sluimerende talenten een zetje in de rug krijgen en dan heeft zo'n project een hoop meerwaarde."

Maarten van Hoogevest