Stichting African Hands zoekt naarstig naar nieuwe locatie

Einde dreigt voor Boekenmarkt

leerdam • De 2017-editie van Boekenmarkt Leerdam is niet in gevaar. Tot de markt weer losbarst in Maranatha op donderdag 15 juni, mag de organiserende stichting African Hands nog gebruik maken van haar inlever- en sorteerlocatie aan de Oostwal (naast tweewielercentrum Van Schaik). Daar zijn nu elke donderdag in oneven weken mensen welkom om boeken in te leveren. Tussen 10:00 en 12:00 uur en 19:00 en 21:00 uur zijn er vrijwilligers aanwezig om de ingeleverde spullen in ontvangst te nemen en te sorteren.

Maar als het evenement in juni achter de rug is, kan de stichting niet terug naar de Oostwal. Dan moet er een nieuwe locatie zijn. Janet Bac van stichting African Hands is daar heel helder in: zonder locatie, geen Boekenmarkt Leerdam meer. "Hoezeer ons dat ook spijt, maar het hebben van een locatie is één van de basisvoorwaarden voor het runnen van het evenement." African Hands heeft al de hulp van gemeente Leerdam ingeschakeld en is zelf ook naarstig op zoek naar een nieuw onderdak. Tot nu tot zonder resultaat. Bac constateert teleurgesteld: "Men laat liever iets leeg staan, dan het verhuren aan een stichting die voor het goede doel bezig is, lijkt het wel."

De stichting zoekt een centraal gelegen locatie, met een oppervlakte van ongeveer honderd of honderdvijfentwintig vierkante meter. Het moet een ruimte zijn waar mensen makkelijk boeken kunnen brengen, maar die ook meteen kan fungeren als opslag. Bac: "Dat voorkomt onnodig sjouwen met zware dozen. Het is nu al zo dat we ruim driehonderd bananendozen hebben moeten opslaan bij twee anonieme sponsoren." Belangrijk is natuurlijk ook dat de ruimte droog en geurloos is. "Anders tast het de kwaliteit van de boeken aan."

Goed doel

De opbrengst van Boekenmarkt Leerdam gaat naar de projecten die stichting African Hands ondersteunt. Deze stichting is in 2007 opgericht door de voormalige huisarts Martien Bac uit Leerdam. En heeft als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika. African Hands zet zich in voor vier verschillende projecten in Zuid-Afrika. Janet Bac: "We kennen de mensen op deze projecten, we staan in nauw contact met hen en de medewerkers. In samenspraak met hen bepalen we welke activiteiten door ons gefinancierd worden. Geen euro blijft bij ons aan de strijkstok hangen."

Omdat de opbrengst van Boekenmarkt Leerdam voor een goed doel is, is er bij stichting African Hands vanzelfsprekend geen tot weinig geld beschikbaar voor het huren van een pand. Bac legt uit: "De boeken die we verkopen zijn allemaal gekregen, de vrijwilligers werken allemaal voor niets. En logischerwijs willen en kunnen we geen groot bedrag per maand kwijt zijn aan huur. Maar het betalen van een bescheiden huurvergoeding is bespreekbaar."

Volgens Bac is het belangrijk dat Boekenmarkt Leerdam blijft bestaan, niet alleen vanwege het goede doel. Maar ook vanwege de naamsbekendheid van het evenement. "Mensen komen overal vandaan om boeken te brengen en vooral te kopen. Pas was er hier een meneer uit Werkendam met een aanhanger vol boeken. Kwam hij even inleveren! Ik denk dat Boekenmarkt Leerdam de gemeente op een positieve manier op de kaart zet en het toerisme in Leerdam stimuleert. Ik heb al meerdere malen gehoord van mensen, dat ze eerste bij ons boeken hebben ingekocht. En dat ze vervolgens een bezoekje hebben gebracht aan de Glasblazerij of het Leerdamse centrum."

Mensen die ideeën hebben voor de stichting, kunnen zich melden via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com. Meer informatie over Boekenmarkt Leerdam is ook te vinden op de website van het evenement.

q www.boekenmarktleerdam.nl