Neerijnen opent een Digitaal Dorpsplein

neerijnen • De gemeente Neerijnen opent een 'Digitaal Dorpsplein'; een onlineplek waar de inwoners van een dorp net als op een echt dorpsplein de laatste nieuwtjes kunnen uitwisselen en gesprekken met elkaar voeren.

Via de website www.neerijnen.live kunnen de bewoners van de dorpen met elkaar in gesprek komen. In eerste instantie alleen de dorpen Est, Ophemert en Hellouw. Burgemeester Harry de Vries is enthousiast. Tijdens de kennismakingsgesprekken die hij vorig jaar voerde en de leefbaarheidsbezoeken in de dorpen, merkte hij dat veel mensen behoefte hadden aan een betere communicatie met hun gemeente. "En ze vinden hun eigen dorp het allerbelangrijkste", aldus De Vries donderdagmiddag tijdens de lancering van het digitale dorpsplein.

De gemeente ging op zoek naar een manier om de communicatie te verbeteren, vooral met mensen die veel gebruik maken van hun smartphone, tablet en computer. Neerijnen kwam in contact met het bedrijf HK Digital in Ophemert, waar Jens Kleinhout en Stefan Potuijt met een digitaal platform aan de slag gingen. "De gemeente wil kunnen voelen, zien en lezen wat er leeft in een dorp", aldus de twee ontwikkelaars. "Als er informatieavonden in een dorp georganiseerd worden, komen veel mensen niet, omdat ze daar geen tijd voor hebben. Het grote voordeel van het Digitale Dorpsplein is dat je vanaf de bank met je smartphone in de hand toch op de hoogte kunt blijven van wat er speelt in je eigen dorp. En dat je daar over kunt meepraten." Alle inwoners van een dorp kunnen zich aanmelden en zo meepraten of zelf berichten plaatsen. Ook de gemeente gaat berichten plaatsen bijvoorbeeld over wegopbrekingen, vergunningen of evenementen.

De gemeente verwacht dat binnen een paar maanden alle dorpen zijn aangesloten op het dorpsplein. Burgemeester De Vries hoopt dat het digitale dorpsplein straks in de hele fusiegemeente GNL gebruikt kan worden. "Want de dorpen en stadjes zijn in deze gemeente het allerbelangrijkst."

Britta Alink