• Jan van Wijk, Jakob Pabon en Patrick Koenhein.
• Jan van Wijk, Jakob Pabon en Patrick Koenhein. Foto:

Oranjegek Beesd tien dagen op z'n kop

beesd • De dorpsgemeenschap van Beesd heeft qua Oranje-activiteiten een traditie hoog te houden. Ook dit jaar belooft het eind april weer ouderwets gezellig te worden in de feesttent midden in het dorp.

"Het mooie van het Oranjefeest in Beesd is dat we elk jaar weer zorgen voor een frisse wind. Het programma mag nooit een sleur worden", zegt Patrick Koenhein, voorzitter van de Oranjevereniging Beesd. "Elke keer zijn we op zoek naar nieuwe activiteiten. En ook dit jaar zijn we daarin geslaagd."

Tijdens het Oranjefeest toont Beesd zich van zijn beste kant. "Zo'n beetje iedereen in Beesd is donateur van onze vereniging en we hebben heel veel bedrijven die ons sponsoren." Tot drie jaar geleden werd de catering in de feesttent verzorgd door Toon van de Heuvel, waarna café Notenboom deze taak op zich heeft genomen. Dit jaar voor het eerst in handen van exploitant Jakob Pabon. "Op de dag van de tragische gebeurtenissen in 2009 in Apeldoorn hebben we ons feest moeten afblazen", zegt secretaris Jan van Wijk. "Daar hebben we nog jarenlang last van gehad. We zijn heel blij dat de bezoekersaantallen de laatste drie jaar weer toenemen. Iedereen is enthousiast"

Tien dagen

Het eerste meerdaagse Oranjefeest vond plaats in 1975. Dit jaar worden de activiteiten voor het eerst uitgebreid tot maar liefst tien dagen, met daarin dus twee weekenden. Het feest begint op vrijdag 21 april met de Koningsspelen voor de schooljeugd en eindigt op zondag 30 april met een spectaculair Blaaskapellenfestival. De grote publiekstrekkers zijn de Pub Quiz op vrijdag 21 april, het Orange Dance Event op zaterdag 22 april en de feestavond met Ander Kovver op zaterdag 29 april. "We bieden voor ieder was wils", zegt Patrick Koenhein. "Zoals een seniorenmiddag met onder andere een smartlappenkoor, een kindermiddag en de altijd populaire bingo-avond. De sportievelingen kunnen meedoen met Beesd Challenge. En verder hebben we Beesd Got Talent. Op de eerste zondag hebben we speciaal voor de vrouwen een Ladies Day, op de dag dat de mannen massaal uitrukken voor de laatste derby tussen Rhelico en Beesd." Nieuw dit jaar is de voorronde van het Nederlands Kampioenschap Pokeren, georganiseerd door MEC Pokerevents. Vast onderdeel is het reveille-blazen op Koningsdag met daarna de optocht, die traditioneel eindigt bij verzorgingshuis Lingehof. "Op zondag sluiten we af met een oecumenische dienst en vanaf 13:00 uur als klapstuk het Blaaskapellenfestijn. Er zijn zeven of acht korpsen, die de tent helemaal op z'n kop zetten. Zelfs deelnemers uit het zuiden, die heus wat gewend zijn, hebben ons gezegd: 'Zo'n gekkenhuis hebben we nog nooit meegemaakt."


q www.oranjeverenigingbeesd.nl