Fracties: 'de verenigingen zijn aan zet'

Plannen voor een 'Glaspark Light'

leerdam • Deze maand willen de drie clubs hun leden uitnodigen voor een gezamenlijke vergadering, waarin het nieuwe plan wordt besproken. Daarna wordt dit zo spoedig mogelijk – 'binnen twee maanden' - aan de raad aangeboden. De clubs hopen dat Leerdam Sport tijdig met een concrete bijdrage komt, zodat die club kan aanhaken. "Overigens hebben we begrip voor de emoties bij Leerdam Sport. We hopen dat de gemeente behulpzaam kan zijn bij het vinden van een antwoord."

De drie voorzitters zijn blij met de constructieve houding die de gemeenteraad donderdag aannam. Ze reageren op de kritiek van de raad over de stemming bij Leerdam Sport. "We rekenden erop dat het bestuur van Leerdam Sport haar leden zou kunnen overtuigen van de voordelen van het Glaspark." Daarnaast doen de voorzitters een opmerkelijke uitspraak over de verhoudingen binnen Leerdam Sport. "Gezien het verschil tussen de uitlatingen van het bestuur van Leerdam Sport enerzijds - de toegezegde ondersteuning van het eindrapport - en de uitslag van de algemene ledenvergadering anderzijds - vrijwel unaniem tegen, inclusief een deel van het bestuur - is bij ons twijfel gerezen over de invloed van het bestuur op de club."

De drie clubs stellen dat de tijdsdruk groot is door de herindeling. Bovendien: "De huur van het clubhuis van HCL is door de gemeente opgezegd. Ter Leede / De Jager heeft hun accommodatie moeten verlaten en heeft tijdelijk onderdak gevonden bij LRC. HCL en Ter Leede / De Jager kunnen niet wachten op nieuwe onderhandelingen met Leerdam Sport." De drie voorzitters zijn optimistisch over het Glaspark Light. "Het wordt een voorstel voor een sportpark waar héél Leerdam, van jong tot oud, trots op kan zijn."

Donderdagavond boog de gemeenteraad zich over het Glaspark. Duidelijk werd dat het nieuwe sportpark wat de raad betreft nog niet van de baan is.

Namens de voorstanders van het Glaspark – LRC, de korfbal- en de hockeyvereniging – liet Hockeyvoorzitter Sander Heezius als inspreker weten dat deze clubs verder werken aan het Glaspark. "Het is een ramp voor onze verenigingen als dat park er niet komt."

Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman: "Onze leden zijn niet tegen, maar zien dit als een tussenstap. Er zijn mogelijkheden die wél recht doen aan de wensen van onze leden. Raad, geef het college de tijd om onderzoek te doen naar mogelijkheden op een gezamenlijk complex of twee sportparken."

PvdA, CDA, VHL Lokaal en fractie Gros willen dat er zo snel mogelijk wordt doorgepakt. "Blijf praten. Kijk wat mogelijk is", zei Hans van den Berg (VHL Lokaal). "Het kan nog altijd. Geef de verenigingen de kans om verder te gaan", pleitte Nico Gros. CDA-leidster Martine Visser vond het lastig de positie van Leerdam Sport te beoordelen. "Men zegt de zaak niet te willen blokkeren, men wil verder. Ik vind dat lastig, want jullie hebben wél meegekeken. Jullie noemen het een tussenplan. Had dat eerder gezegd. Ga met elkaar om de tafel en kom terug als jullie het eens zijn. De verenigingen zijn aan zet."

Christel van 't Pad (PvdA) wees op de noodzaak snel in actie te komen. "Er zijn urgente problemen rond de accommodaties. We zijn op weg naar herindeling." Ook zij was teleurgesteld: "We dachten dat het plan werd gedragen door alle verenigingen. Zuur dat het is afgeserveerd. We kunnen er nog uitkomen als we goed naar elkaar luisteren."

Harry Wolting (ChristenUnie) vond het jammer dat er geen plan B bestond. "Dat is de fundamentele misser van dit proces." Hij had begrip voor de bezwaren van Leerdam Sport die hun eigen bezittingen voor een euro moesten opgeven om vervolgens huur te gaan betalen. "Het Glaspark moet er komen, maar eerst moet duidelijk zijn wat de kosten zijn en of de huur betaalbaar is voor de verenigingen. We moeten niet blijven doormodderen."

SGP-voorman Matteo de Visser stelde vast dat B&W in deze kwestie niet over een goede antenne beschikten. "Dat Leerdam Sport niet akkoord zou gaan, zagen wij uit de verte aankomen. Ondanks alle bezwaren heeft het college doorgezet." Hij drong er op aan nu eerst kaders te stellen. "Dit is het grootste project van de afgelopen tien jaar. Liefde voor sport is prima, kaders zijn beter."

VVD-voorman André van der Leest had het idee dat Leerdam Sport tegen wil en dank is meegesleurd in de plannenmakerij. "Ik dacht dat de besturen het plan te vuur en te zwaar zouden verdedigen, maar ook bestuursleden hebben tegengestemd. Ik veronderstelde dat het 'kantje boord' zou worden. Zaken zijn niet goed afgestemd", aldus Van der Leest die net als de SGP kaders wilde opstellen.

Wethouder Bart Bruggeman liet weten dat hij de uitslag van Leerdam Sport niet had voorzien. "De verrassing was groot. Ook wij dachten dat het 'kantje boord' zou worden en dan misschien net aan de goede kant van het kantje", aldus Bruggeman die benadrukte dat er geen plan B is, omdat de stuurgroep overtuigd was van het succes van het Glaspark.

Een motie van SGP en VVD om een kadernota op te stellen werd afgewezen. De andere fracties waren bang dat dit een vertragende werking op het Glaspark zou hebben. Een motie van Nico Gros om mee te werken aan een oplossing voor alle verenigingen haalde wél een meerderheid. Bruggeman: "De bal ligt bij de clubs, maar wij spelen graag mee."

Het volledige raadsverslag én een uitgebreider artikel over de persverklaring van de drie verenigingen is te vinden op website www.hetkontakt.nl.

André Bijl