• In Haaften zijn inmiddels zes vrijwilligers actief.
• In Haaften zijn inmiddels zes vrijwilligers actief. Foto: aangeleverd

'Armoede zie je niet, maar het is dichtbij'

haaften • Gratis Shoppen Haaften dijt uit. Het shoppen gebeurt via Facebook, maar de spullen die beschikbaar gesteld worden, moeten wel ergens gestald worden. Beheerster Angelica van Staveren hoopt dat er snel een pand beschikbaar komt.

Kleding, kinderspullen, houdbaar voedsel, keukengerei: van alles wisselt van eigenaar via Facebook. "Het is fijn dat Gratis Shoppen zo goed loopt, maar mijn garage staat nu helemaal vol. Onze fietsen en tuinstoelen passen er niet meer bij en staan dus al een tijd in weer en wind buiten."

De gemeente Neerijnen ziet het goede werk van Gratis Shoppen Haaften en wil meedenken, maar dan moet het initiatief eerst een officiële stichting worden. Dat kost tijd. "Eerst deed ik dit alleen, nu zijn we sinds een half jaar met zes mensen. We willen eerst een goede vertrouwensband opbouwen voordat we een stichtingsbestuur vormen", zegt Angelica.

Vertrouwen

Vertrouwen is ook de basis van Gratis Shoppen. Mensen met een krappe beurs en ook mensen die spullen weg te geven hebben, kunnen lid worden van de besloten groep op Facebook. Ze hoeven daarvoor niet hun huishoudboekje op tafel te leggen. Wel moeten ze zich aan de beheerders van de groep voorstellen via een persoonlijk bericht, om zo de mensen die puur uit nieuwsgierigheid komen, te weren. Meer dan vierhonderd mensen zijn inmiddels lid van de groep.

"We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden", verklaart Angelica. Ja, er wordt weleens misbruik van gemaakt, vertelt ze desgevraagd.

"Als ik merk dat mensen spullen die ze bij ons gratis hebben opgehaald doorverkopen, worden ze meteen verwijderd uit de groep. Mensen gaan ook wel steeds meer vertellen als ze iets komen ophalen bij mij thuis. Als ik denk dat ze onterecht komen, spreek ik ze daarop aan. Maar je kunt niet in iemands portemonnee kijken."

Noodvragen

Armoede is er ook dicht bij huis, al zie je het niet. Dat is overigens mede te danken aan initiatieven zoals Gratis Shoppen en de kledingbanken. "Je kunt er heel fatsoenlijk bij lopen en toch arm zijn. Via de groep komen de gekste noodvragen voorbij. Mensen hebben soms echt geen geld om eten te kopen."

Angelica zelf werkte eerst als vrijwilliger bij 't Winkeltje van Brenda van IJzendoorn in Heerewaarden. Toen ze werd gevraagd bij Gratis Shoppen Waardenburg, stapte ze daarheen over.

"Dat was dichter bij huis. Na een tijdje stopte de beheerster ermee omdat het te druk werd. Toen heb ik het overgenomen en de naam veranderd naar Haaften, omdat we daar vandaan werken. Intussen heten we 'Gratis Shoppen Haaften en omgeving', we richten ons op alle dorpen in de gemeente Neerijnen."

Een enkele keer krijgt Angelica hulpverzoeken buiten Facebook om, bijvoorbeeld via zorgorganisaties. "Ook dan helpen we natuurlijk waar we maar kunnen."


Janneke Boogaard