• De drie vrouwen achter het Mama Café.
• De drie vrouwen achter het Mama Café. Foto: Nico van Ganzewinkel

Mama Café: vanaf nu elke maand in Bibliotheek Leerdam

Inspiratie en steun voor alle moeders

regio • Toen Esther Boas net bevallen was van haar eerste kind, was ze blij dat ze contact had met andere moeders in haar omgeving. "Als je moeder wordt, staat je leven op z'n kop. Het is een prachtig wonder, maar tegelijk is er slaapgebrek, onzekerheid, en opeens die grote verantwoordelijkheid en keuzes. Ik voelde me een superheldin en een groentje tegelijk." Ze merkte dat ze niet de enige moeder was die het soms ook allemaal niet zo goed wist. "Door contact met andere moeders, voelde ik me gesteund en kon ik beter omgaan met de moeilijke momenten. Als er toen een Mama Café was geweest, zou ik daar zeker heen zijn gegaan." Dit is precies wat het Mama Café beoogt: herkenning en erkenning bieden aan (aanstaande) moeders in de regio Leerdam. Anne Eschauzier: "Er rust ook nog een soort taboe op de mindere kanten van het moederschap. 'Geniet ervan', zegt iedereen. Dat doen we ook echt wel, maar dat moeder zijn echt een pittige klus is, mag ook best gezegd worden."

Bij het Mama Café is er ruimte voor alle vragen en verhalen. Liedy de Vos: "Iedere moeder is hier welkom. We zijn allemaal verschillend en we doen het allemaal op onze eigen manier en dat is maar goed ook. We inspireren en steunen we elkaar." Door elkaars ervaringen te horen, zien moeders in het Mama Café dat ze veelal tegen dezelfde dingen aanlopen.

Een belangrijk thema dat bijvoorbeeld leeft bij veel jonge moeders is: hoe vind je balans tussen je gezin, werk, huishouden, sociaal leven, en wanneer kom je nog toe aan je eigen rust? "In de eerste jaren als moeder kan het moeilijk zijn om nog ruimte voor jezelf te vinden. In het Mama Café combineren we het nuttige met het aangename. Ontspannen en gezellig, maar ook informatief en verbindend." Het uitwisselen van ervaringen en tips, dat moet precies de kracht zijn van de bijeenkomsten. "Het moet echt een plek zijn waar moeders zich op hun gemak voelen", benadrukt Esther. "Bij ons mag je je onzekerheid tonen en twijfelen over je keuzes als moeder. Maar natuurlijk ook trots zijn op wat je allemaal bereikt." Lachend: "We geven elkaar veel complimenten!"

Ontstaan

Het Mama Café bestaat inmiddels bijna een jaar. De eerste bijeenkomsten vonden plaats bij De Backinette. Later - toen deze dicht ging - werd dit brasserie De Buren. Nu hebben de initiatiefnemers Anne, Esther en Liedy een permanente locatie gevonden bij Bibliotheek Leerdam. Margo van Dijk van de bibliotheek legt uit dat dit voor de instelling een mooie manier is om jonge kinderen in contact te brengen met boeken. "Wij willen ouders graag informeren over het belang van voorlezen, dat dit bijvoorbeeld al nuttig is vanaf drie maanden." En bovendien kan de bibliotheek steeds een selectie boeken rondom het gekozen thema aanbieden. Het Mama Café heeft namelijk elke maand een ander thema of gespreksonderwerp.

Anne, Esther en Liedy hebben tal van ideeën: van samen spelen tot grenzen stellen, van eten voor de kleintjes tot babygebaren. Maar ook naar school gaan en ontspannen moederschap zijn onderwerpen die aan bod komen. Anne: "Slapen is ook zo'n onderwerp. Veel moeders denken dat als hun kind nog niet doorslaapt, zie iets verkeerd doen. In het Mama Café horen ze dan dat heel veel jonge kinderen nog niet doorslapen en dat dat in de meeste gevallen normaal is." Liedy, Anne en Esther hebben nog meer plannen. Het organiseren van een Mama Borrel bijvoorbeeld. Elk seizoen moet er één komen. Anne: "Om moeders ook uit te nodigen om elkaar te ontmoeten in een andere setting, zonder kinderen." Café M'n Moeder in Leerdam vinden ze de ideale locatie voor deze activiteit.

Het eerste Mama Café in Bibliotheek Leerdam vindt plaats op vrijdag 7 april. Er is dan aandacht voor lezen met jonge kinderen en Boekstart. Mama's en kroost zijn welkom tussen 10:00 en 12:00 uur. De toegang is gratis, consumpties zijn wel voor eigen rekening. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina.

q www.facebook.com/MAMACAFELEERDAM