Gedeputeerde Staten van Utrecht in reactie op zienswijzen

'Zorgen provinciekeuze ongegrond'

vijfheerenlanden • Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Utrecht in reactie op de honderden (in totaal 534) zienswijzen die zijn ingediend tegen het herindelingsontwerp.

De reacties zijn een belangrijk onderlegger voor het definitieve herindelingsadvies, dat door GS is vastgesteld en ter goedkeuring aan Provinciale Staten wordt voorgelegd.

Individuele burgers

Naast de provincie Zuid-Holland, de drie fusiegemeenten en allerlei andere bestuurlijke en maatschappelijke organisaties, waren er 480 zienswijzen van individuele burgers. In 425 gevallen dienden zij een gestandaardiseerd online format in. Interessant zijn vooral de reacties van burgers, die eigenhandig een zienswijze hebben geformuleerd. Bijna zonder uitzondering vinden ze dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden thuishoort in de provincie Zuid-Holland.

"De samenhang en de saamhorigheid is groot", schrijft een inwoner van Tienhoven. "Men weet wat men aan elkaar heeft, men verstaat elkaars taal." Velen wijzen op de intensieve samenwerking in de AV-regio. "De Lek vormt een mooie natuurlijke grens tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland." Er wordt ook gevreesd dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden als bouwruimte voor de ontwikkeling van de economie in Utrecht gaat dienen. De sympathie voor de buurprovincie blijkt niet groot. "Utrecht is slechts een overstapstation dat we genoodzaakt zijn om te gebruiken omdat het openbaar vervoer zo georganiseerd is."

Gedeputeerde Staten van Utrecht is echter niet te vermurwen. De provincie ziet geen aanleiding om fundamentele wijzigingen aan te brengen in het (ontwerp)herindelingsadvies ten opzichte van het herindelingsontwerp. "De voortvarendheid, het enthousiasme en het brede draagvlak dat aanwezig is bij de besturen van Leerdam, Vianen en Zederik en hun organisaties verdient ondersteuning en een oplossingsgerichte houding van betrokken bestuuren en de provincies Utrecht en Zuid-Holland."

Een provinciekeuze voor Utrecht biedt de beste kansen voor innovatieve economische ontwikkeling, vindt GS. Ook de bestuurlijke positie van Vijfheerenlanden is in Utrecht beter gewaarborgd dan in Zuid-Holland. "Een keuze voor Utrecht sluit – gebaseerd op uitgevoerde regionaal economische onderzoeken - ook het beste aan bij de overheersende maatschappelijke en economische relatiepatronen vanuit de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

'Niet op de tocht'

Volgens GS staat de samenwerking in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden door de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden niet op de tocht. "Leerdam, Vianen en Zederik benadrukken in hun zienswijze ook het belang daarvan en werken in de regio samen op om te bouwen aan een gezamenlijke toekomst. Daarbij geldt dat de regio niet statisch is en profijt kan hebben van een nieuwe impuls door deel uit te maken van een breder bestuurlijk netwerk, over provinciegrenzen heen." Ook de veiligheid is niet in het geding. "De in- en uittreding van gemeenten gaat wat betreft de veiligheidsregio's, GGD-regio's en de omgevingsdiensten niet ten koste van de kwaliteit en de continuïteit van hun taken en dienstverlening in het gebied. Voor waterveiligheid kan de bestaande en goede samenwerking worden voortgezet." De provincie Utrecht ziet hier een leidende rol voor het Waterschap Rivierenland.