• Ook WNC-topscorer Vincent Verheul vond het doel niet.
• Ook WNC-topscorer Vincent Verheul vond het doel niet. Foto: Jeroen de Bruin

Oranje Wit wint topper ruim met 0-4

Opmars van WNC gestuit

waardenburg • De opmars van WNC in de eerste klasse werd abrupt gestuit. Na vijf zeges op rij werd kansloos met liefst 0-4 van Oranje Wit verloren. Voor de Dordtse ploeg scoorde aanvoerder Arto Dielhof driemaal en maakte Sanzio Dieterich één doelpunt. WNC zakte naar de vierde plaats en werd gepasseerd door Oranje Wit, dat de koplopers Kloetinge en Rijsoord op twee punten blijft volgen.

Bijna driehonderd toeschouwers zagen niet de spannende topper waarvoor ze naar Waardenburg waren gekomen. Bij rust was de partij met 0-3 al beslist. Na de hervatting was de afstraffing voor WNC halfweg de tweede helft met 0-4 compleet.

Offday

WNC-trainer Cor Prein was realistisch: "We hadden een offday. Niemand haalde zijn niveau. Oranje Wit heeft volkomen terecht gewonnen. Voorafgaand aan de eerste twee goals werden wij wel benadeeld door foute beslissingen van de scheidsrechter en werd Oranje Wit in het zadel geholpen. Maar WNC moet naar zichzelf kijken. We hadden geen enkel recht op ook maar één punt." WNC begon veelbelovend, maar dat duurde slechts kort. Een knal van Bas Smulders uit een vrije trap werkte de Dordtse keeper Nicky de Jong tot corner.

Een omstreden vrije trap voor Oranje Wit in de elfde minuut brak de partij open. De jonge arbiter John Meeuwse constateerde net buiten de zijkant van het strafschopgebied hands van WNC-verdediger Kevin van de Velde, hoewel WNC dat (vergeefs) bestreed. De thuisclub was nadien niet attent, want Sanzio Dieterich plaatste de bal terug naar de vrijstaande Arto Dielhof, die in het centrum laag raak schoot: 0-1. Kort na een gele kaart voor Oranje Wit-verdediger Eelco de Leeuw kregen de gasten bij een uitbraak via Bjorn Vlasblom weer een kans, maar WNC-keeper Arjen Kaasjager voorkwam uitlopend dat Dieterich scoorde. WNC streed vergeefs voor de gelijkmaker. Na een corner van Dieterich ontsnapte WNC zelfs aan een ruimere achterstand. Nog net voor de doellijn voorkwam WNC dat Bjorn Vlasblom scoorde. Arbiter Meeuwse stond goed genoeg geposteerd om dit zelf te kunnen waarnemen.

In de 33e minuut bleef een Dordtse overtreding tegen Kevin van de Velde bij een voorzet vanaf rechts wel onbestraft. Arto Dielhof profiteerde meteen en schoot zijn tweede goal binnen: 0-2. WNC was van slag en presteerde met zwak spel offensief te weinig. Alleen Vincent Verheul kopte uit een voorzet van Jeffrey Weidema net naast. Defensief bleef de thuisclub echter onzeker en vlak voor rust werd het na een nieuwe slordigheid zelfs 0-3. Dielhof bediende ditmaal Sanzio Dieterich, die koel voor de afgetekende 0-3 pauzestand zorgde. De tweede helft bleek een formaliteit. Met Nick Vijlbrief als vervanger voor de niet topfitte Giel Goesten drong WNC wel aan, maar zonder succes. Jeffrey Weidema kopte over en Vincent Verheul knalde naast. Na een gele kaart voor Oranje Wit-back Diejego Biekman mikte Nick Vijlbrief uit de vrije trap te hoog. WNC-doelman Kaasjager had Christiaan Perrier al vroeg van een vierde Dordtse goal afgehouden, maar halfweg de tweede helft viel die treffer alsnog.

Beslissing

Na een imposante solo besliste Arto Dielhof de partij definitief. Hij omspeelde aan het slot van zijn rush ook de keeper en maakte zijn derde treffer: 0-4. Zelfs de eer wist WNC niet te redden. Mogelijkheden voor Weidema en Smulders bleven onbenut. De tegenstoten van Oranje Wit waren dreigender. Het houtwerk stond tweemaal een Dordtse goal in de weg. Eerst trof Tevin Biekman de lat en even later mikte Dieterich op de paal. WNC-keeper Kaasjager had twee pogingen nodig om een schot van Tevin Biekman onschadelijk te maken. Met 0-4 was de ontluistering voor WNC evenwel al pijnlijk genoeg. In deze vorm heeft WNC bovenin de eerste klasse weinig te zoeken. Toch blijft WNC zeker via de totaalstand nog volop in de race voor een plaats in de promotienacompetitie. Als Kloetinge op Paaszaterdag van medekoploper Rijsoord zou verliezen, zou WNC op Tweede Paasdag bij Oude Maas in Poortugaal via winst bovendien ook nog de titel van de tweede periode kunnen pakken.