• Otto en Yassine stoppen het kistje in de bol van de toren.
• Otto en Yassine stoppen het kistje in de bol van de toren. Foto: Janneke Boogaard

Pokémon in toren kasteel Heukelum

heukelum • De timmerman die over honderd jaar het lood van het torentje van Kasteel Heukelum vervangt, staat een verrassing te wachten.

Groep 7 van basisschool De Rietput heeft namelijk een kistje met briefjes in de bol bovenop het torentje gestopt. Dat idee ontstond toen het oude lood twee weken geleden werd verwijderd. "De timmerman die dat lood had geplaatst, had zijn naam en de datum erin gekrast", vertelt Jan Willem Ruyten. "Wij dachten dat het in de jaren zestig was, maar timmerman Gerritsen klaarde de klus op 5 oktober 1927. De huidige techniek is nog iets beter; over ongeveer een eeuw moet het lood rond de bol onder de vergulde zwaan weer vervangen worden."

Zoon Otto (10) nodigde zijn klasgenoten uit om brieven te schrijven. Klasgenoot Yassine (12) was de gelukkige die na loting vrijdagmiddag samen met Otto de steiger rond de toren mocht beklimmen. "Wel spannend, ik heb zere handen van het vasthouden van de buizen", aldus Yassine meteen na afloop. Op 35 meter stond dan ook een aardig windje. "Het uitzicht was wel heel mooi!" Onder andere de kerktorens van Zaltbommel en Gorinchem waren zichtbaar.

In de brieven schrijven de kinderen en hun juf over wat hen bezighoudt: hun hobby's, wat ze later willen worden, dat de stadsmuur van Heukelum momenteel herbouwd wordt. "En dat er deze week verkiezingen waren in Nederland", vult Otto aan. Ook de rage met de Pokémon-kaarten is voor toekomstige generaties vastgelegd. Yassine heeft er zelfs een kaart voor opgeofferd: die zit nu voor honderd jaar in het kistje.

Janneke Boogaard