• Rogier Gerritsen - uitblinker bij LRC - maakt het de SHO-aanvoerder lastig.
• Rogier Gerritsen - uitblinker bij LRC - maakt het de SHO-aanvoerder lastig. Foto: Jeroen de Bruin

Belangrijke punten dankzij 1-0 zege tegen SHO

LRC krijgt loon naar werken

leerdam • LRC heeft drie belangrijke punten gepakt. Makkelijk ging het niet tegen SHO, maar de 1-0 zege was verdiend.

LRC was op eigen veld voor rust de betere ploeg, maar zoals zo vaak dit seizoen lukte het de Leerdammers niet het net te vinden. In de tweede helft ontspon zich een bijna onvoorstelbaar slechte wedstrijd die lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen. Een kwartier voor tijd was één goede LRC-aanval echter voldoende. Cor Bal bediende Bart Barendregt en de jonge aanvaller rondde prima af: 1-0.

Terecht

Trainer Koen Janssen was uiteraard blij met de overwinning. "Die was ook gewoon terecht. Over de hele wedstrijd hebben wij vijf kansen gekregen en zij één. SHO leek vandaag weinig te willen en kon het misschien ook niet. Zij zijn kunstgras gewend en hoewel ons veld gerold was, leek het daar niet echt op. Onze eerste helft was goed, maar de tweede was erg slecht. De voorzet van Cor Bal en het doelpunt van Bart Barendregt waren de enige goede balcontacten na rust."

De thuisploeg verdiende de zege vooral op basis van een tomeloze strijd en spirit en werd daarin aangejaagd door uitblinker Rogier Gerritsen. De sympathieke Leerdammer heeft zijn draai in het centrum van de verdediging inmiddels duidelijk gevonden. Hoe slechter het weer en hoe slechter het veld, des te beter is Gerritsen. Hij kon de duels aangaan en won zowel door de lucht als over de grond vrijwel alles.

Voor rust was ook de jonge snelle vleugelaanvaller Brennan Bieri bij tijd en wijle ongrijpbaar en een genot om naar te kijken. Het leverde LRC enkele mogelijkheden op. Met name de actie van Bieri op de achterlijn had een beter sluitstuk verdiend, maar LRC kreeg de bal er toen niet in.

Bij de grootste kans voor rust was Bieri niet betrokken. Bart Barendregt schonk Mounir el Ouazizi na een klein halfuur een reuze mogelijkheid. De inzet van El Ouazizi was echter niet hard genoeg, waardoor SHO-doelman Michael Termijn met zijn knie kon redden.

Ineens

Na rust was de wedstrijd niet meer om aan te gluren. De ruim 200 toeschouwers pakten zich in de kou en regen samen op de tribune om voortdurend te verzuchten waarom ze niet gewoon thuis gebleven waren. Een kwartier voor tijd bleek het enige doelpunt van de wedstrijd een vlag op een modderschuit. De voorzet van de na rust matig acterende Cor Bal was perfect op maat. Barendregt was goed naar binnen gekomen en plukte de bal ineens uit de lucht: 1-0. Het was de tweede grote kans voor de Leerdammers na rust, want even daarvoor konden Barendregt en invaller Ansu Camara al op de keeper af, maar Barendregt speelde de bal te ver voor zich uit waardoor de kans verloren ging. In de slotfase kwam LRC niet meer in de problemen. SHO eindigde de wedstrijd nog met tien man. In de laatste minuut moest Rowdy Rijsdijk met direct rood inrukken toen hij natrapte op Camara.

Vertrouwen

Janssen constateerde tevreden dat LRC na de winterstop vijf wedstrijden zonder nederlaag bleef. Enkele gelijke spelen leverden weliswaar weinig punten op, maar waren goed voor het vertrouwen. "Vertrouwen begint bij wedstrijden niet verliezen. Daarom hebben we ook nu nog voldoende beleving om er vol voor te gaan." De punten komen voor de Leerdammers precies op tijd, want de situatie onderin begon zorgelijk te worden.

Vorig seizoen zat Janssen met zijn toenmalige club Roda'46 in een vergelijkbare situatie. "Toen stonden we er in de winterstop ook niet goed voor en hadden we daarna een goede serie en pakten zelfs nog de derde periode. Daar hoeven we hier nog even niet aan te denken." Janssen is echter wel optimistisch. Hij borduurde voort op het goede optreden tegen Kloetinge en startte dus zonder topscorer Ansu Camara en Akram Chentouf. "Dat liep goed en dus zijn we weer zo gestart. We scoren nog altijd moeilijk, maar achterin staat het goed en met Thomas Heideman 'op 6' valt het voetballend ook op z'n plek. Zo is trainer zijn weer leuk."