Drie gemeenten, drie verkiezingsuitslagen

regio • De uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen laten zien hoe de fusiegemeenten Vianen, Leerdam en Zederik politiek gezien van elkaar verschillen én overeenkomen. In Leerdam en Zederik zijn de christelijke partijen sterk. Maar in de Glasstad is ook DENK opvallend populair. Vianen is qua uitslag bijna een blauwdruk van het landelijke beeld.

De PVV is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen als tweede partij uit de bus gekomen in zowel Vianen als Leerdam. De partij van Geert Wilders kreeg 15,6 procent van de stemmen in Vianen, iets meer dan het landelijke gemiddelde (13,1 procent). In Leerdam was dat 14,5 procent van de stemmen. De VVD deed het in deze twee gemeenten als beste: 23 procent van de stemmen in Vianen, 19,1 procent in Leerdam.
Tot zover de overeenkomsten. Wat opvalt in Leerdam: het succes van partij DENK, de partij scoort er met 6,7 procent van de stemmen aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 2 procent. Even in perspectief: ook in steden als Amsterdam en Den Haag scoorde DENK dergelijke percentages. Verder deden de christelijke partijen het in Leerdam als vanouds erg goed. SGP kreeg 8,7 procent van de stemmen (landelijk: 2,1 procent) en ChristenUnie kreeg 6,8 procent van de Leerdamse stemmer (landelijk: 3,4 procent). Hiermee haalden de partijen nagenoeg dezelfde percentages als vier jaar geleden. In Vianen zijn de christelijke partijen minder in trek, het CDA kreeg nog wel 13,4 procent van de stemmen. Maar ChristenUnie en SGP moesten het doen met respectievelijk 3,1 en 2,9 procent.

Bij de andere fusiepartner Zederik is CDA dé partij: de christendemocraten pakten maar liefst 20,8 procent van de stemmen en zijn daarmee daar ook de eerste partij. VVD moet in Zederik genoegen nemen met 18,6 procent van de stemmen. Ook de SGP en ChristenUnie krijgen veel stemmen in deze plattelandsgemeente: respectievelijk 15 en 11,7 procent. De PVV krijgt nog 10,3 procent van de Zederikse stemmen.

Het opkomstpercentage in Zederik is ook hoog: 88,3 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. In zowel Vianen en Leerdam was het opkomstpercentage 81,9 procent.