Al veel basisscholen in regio afvalvrij

regio • De helft van alle basisscholen in het werkgebied van reinigingsdienst Waardlanden mogen zich 'afvalvrije school' noemen. Kinderen leren daar het belang van afvalscheiding en voor de scholen scheelt het aanzienlijk in de portemonnee.

"Ons doel is dat alle scholen afvalvrij worden", zegt Daniëlle van Kampen van Natuurcentrum Gorinchem. "We zijn in september 2015 gestart met het project 'Afvalvrije scholen' en wat betreft het primair onderwijs hebben we nu al de helft van onze doelstelling gehaald. In de regio Leerdam geven bijvoorbeeld obs De Verrekijker in Kedichem en de Julianaschool in Leerdam, het goede voorbeeld." André van der Toorn, medewerker van Waardlanden, vult aan: "Kinderen snappen ook goed waarom dit zo belangrijk is. Wereldwijd gezien produceren we namelijk erg veel spullen. Veel verpakkingsmaterialen komen in het milieu terecht. Kijk maar eens naar de zeeën: er drijft op dit moment meer plastic in zee dan dat er vissen zwemmen. Er worden per jaar 525 miljard plastic tasjes geproduceerd. Dat zijn er zo'n één miljoen per minuut. Dan hebben we het nog niet over koffiebekertjes; daarvan worden er één miljoen per seconde gemaakt."

Van Kampen licht toe hoe scholen het predicaat 'Afvalvrije school' kunnen krijgen. "We organiseren eerst een kick-off. We plaatsen extra containers om het scheiden in de klas te vergemakkelijken, geven gastlesjes in iedere klas en richten een infohoekje in. De docenten krijgen een handige projectmap met werkbladen en kunnen gebruik maken van een leskist die boordevol interessante voorwerpen, opdrachtjes en informatie zit. De introductie is altijd een feestelijk gebeuren en de kinderen krijgen een drinkbeker cadeau. Zo'n beker en een broodtrommeltje zijn simpele en duurzame oplossingen om onnodig afval tegen te gaan."

Van Toorn: "Meestal scheiden scholen al papier en batterijen, maar nu komen daar ook groente-, fruit- en tuinafval en plastic, metaal en drankkartons bij. Het resultaat is dat er bijna geen restafval meer vrijkomt. De gescheiden stromen worden apart opgeslagen en afgevoerd door de reinigingsdienst. Die doen dat kosteloos voor afvalvrije scholen." Voor meer informatie: natuurcentrum.danielle@gmail.com