Raad Lingewaal positief over fusie, alleen ChristenUnie tegen

Veel minder scepsis over herindeling

lingewaal • Ook de CDA-fractie, eerder nog zeer sceptisch over een fusie met Geldermalsen en Neerijnen, is overstag.

Fractievoorzitter Dittie van Zee gaf aan dat ze helemaal is gerustgesteld voor wat betreft het borgen van de gekoesterde projecten uit het Manifest Lingewaal. Daarvoor is inmiddels een convenant gesloten tussen de colleges van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.

"Misschien wel de grootste waarborg voor realisatie voor de projecten Brede School Heukelum, Brede School Asperen, School Spijk en de Gymzaal te Herwijnen kregen we vorige week tijdens de technische behandeling van dit herindelingsontwerp mee. Ons werd namelijk gemeld dat op moment dat Lingewaal opgaat in de nieuwe gemeente we al dusdanig verplichtingen zijn aangegaan, danwel dat er aanbestedingen hebben plaatsgevonden zódat deze projecten doorgaan." Het is volgens Van Zee heel positief dat de Lingewaalse Manifest-gedachte om in samenspraak met inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers te werken aan een krachtige samenleving met leefbare kernen, omarmd wordt door de fusiepartners.

Opgelegde herindeling

Fred Temminck van ChristenUnie blijft kritisch. "Het is overduidelijk dat deze herindeling ons wordt opgelegd." Het proces komt volgens Temminck niet van onderop. "Zoveel inwoners willen het niet en vragen zich af waarom dit nodig is." In het herindelingsontwerp wordt de weerstand van de bewoners terzijde geschoven, vindt de CU-fractievoorzitter. "Op de burgeravonden waar alles nog zogenaamd open was, schrijven burgers heel gemakkelijk hun bedenkingen en bezwaren op, maar moet men bijna gedwongen worden om ook nog wat positieve verwachtingen te noteren. In het laatste rondje burgeravonden krijgen we stellingen voorgelegd waar geen weldenkend mens op tegen kan zijn. Missie volbracht, in een paar weken tijd 26 kernen bezocht. Positief verslag schrijven en toevoegen aan dossier. Maar de verslagen van de avonden in de Lingewaalse kernen geven een verkeerd beeld van de realiteit."

Energieneutraal

Fred Kloppenborg (PvdA) vond dat het ontwerp op veel plaatsen ambitieus was te noemen, bijvoorbeeld over de doelstelling om al in 2030 energieneutraal te zijn. "In amper elf jaar GNL willen we dat gaan realiseren. Ik wil niet somber overkomen, het is werkelijk een prachtig voornemen, maar is dat ook uitvoerbaar?"

VVD'er Gert Jan van Ochten memoreerde aan de datum van 25 november 2014, toen zijn partij een motie indiende om bij een mogelijke herindeling te denken aan Geldermalsen en Neerijnen. "Dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht. Daar kunnen we alleen maar positief over zijn." De nieuwe gemeente biedt volgens Van Ochten prachtige kansen voor de lokale economie: toerisme, land- en tuinbouw, maar vooral voor de industrie en de dienstverlening. "Het is nu aan de nieuwe gemeente om jonge ondernemers en innovatieve bedrijven aan te trekken. Grijp die kans."

Gian Bareman (SGP) vindt het heel positief dat de drie gemeenten de afgelopen maanden zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau naar elkaar zijn toegegroeid. "Dat geldt ook voor inwoners en bedrijven. Kijk naar het grote aantal namen dat voor de nieuwe gemeente is ingediend. Dat geeft vertrouwen."