• Een schets van de nieuwe kerk aan de Molenlaan.
• Een schets van de nieuwe kerk aan de Molenlaan. Foto: Aangeleverd

Nog geen streefdatum voor ingebruikname nieuw gebouw

Nieuwbouw GGiN stap dichterbij

leerdam • Vorige maand ging de gemeenteraad akkoord met de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan 'Molenlaan 1' waar het gebouw wordt gerealiseerd. Op de plek van de voormalige vestiging van het Heerenlanden College aan de Molenlaan wil de GGiN - in Leerdam vooral bekend onder de naam Sealthiël - een nieuw kerkgebouw realiseren. Volgens Johan Benschop, kerkenraadslid en voorzitter van de bouwcommissie, krijgt de kerk 750 zitplaatsen. "Daarnaast worden er twee woningen gebouwd: een pastorie en een kosterswoning. Ook komen er op het terrein ruim 110 parkeerplaatsen."

De plaatselijke Gereformeerde Gemeente in Nederland telt zo'n 640 leden. Dat aantal is na een eerdere groei de afgelopen jaren stabiel. De huidige kerkzaal telt ruim 600 plaatsen. Op zondagen zit de kerk tijdens de beide erediensten 's morgens en 's avonds redelijk vol. Het nieuwe gebouw aan de Molenlaan biedt de GGiN ruimte voor verdere groei. De plannen voor de nieuwbouw bestaan al diverse jaren. Het kerkgenootschap zit sinds 1942 in het gebouw aan de Nieuwstraat. "We kampen al geruime tijd met ruimtegebrek", zegt Benschop. "Dan gaat het niet in de eerste plaats om de kerkzaal, maar wel om de vergaderlocaties. We hebben negen groepen die catechisatie volgen, daarvoor zijn maar twee zalen beschikbaar. We gebruiken daar nu ook de hal en andere ruimtes voor. Dat is niet ideaal. De consistorie is te klein, ook in de hal komen we ruimte te kort. We lopen voortdurend tegen die problemen aan." Daarnaast beschikt de kerk – in het centrum van Leerdam - over onvoldoende fietsenstalling en evenmin over eigen parkeerruimte. Auto's worden nu gestald op het parkeerdek van de Emté en andere parkeerplaatsen in de binnenstad. "Geen ideale situatie." Uitbreiding op de huidige locatie – die een oppervlakte heeft van ongeveer 1100 vierkante meter – was nauwelijks een optie. "Onze mogelijkheden aan de Nieuwstraat zijn beperkt. Er is geen ruimte voor een nieuw gebouw. Verbouwing van het huidige pand was de enige mogelijkheid, maar dat kost veel geld en lost niet alle problemen op. Vandaar dat we over een verhuizing na zijn gaan denken."

In de zomer van 2013 werd een overeenkomst getekend voor de verkoop van de locatie Molenlaan. Gemeente Leerdam verkocht de grond – bijna 5.000 vierkante meter – en het voormalige schoolgebouw voor 825.000 euro. Daarbij werd bepaald dat de levering van de grond plaats zou vinden als het bestemmingsplan waarin de bouw van de kerk werd geregeld onherroepelijk was geworden. Een jaar geleden diende de kerk een schetsontwerp in. Omdat dit plan strijdig was met het bestaande bestemmingsplan was een 'postzegelbestemmingsplan' nodig om de bouw mogelijk te maken. Daar heeft de raad onlangs groen licht voor gegeven. Na het verstrijken van de beroepsperiode neemt de kerk de grond van de gemeente over. Rond de zomer kan begonnen worden met de sloop van het gebouw aan de Molenlaan. Intussen gaat het 'kerkbestuur' verder met de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Daar hoort ook de keuze van een aannemer bij. Johan Benschop durft geen uitspraken te doen over het tijdstip waarop de nieuwe kerk in gebruik wordt genomen. "De huidige locatie moet nog worden verkocht; er kan zo maar twee jaar overheen gaan voor we 'verhuizen'." Tijdens de raadsbehandeling vorige maand riepen onder meer VHL Lokaal Leerdam en de Fractie Gros op tot overleg met wijkraad en omwonenden. Bovendien werd gewezen op mogelijke parkeerproblemen en de noodzaak om tijdens de bouwperiode aandacht te besteden aan de veiligheid in de wijk. Benschop: "Ik verwacht zeker geen parkeerproblemen; we hebben straks meer dan voldoende ruimte. Daarnaast is er de afgelopen periode steeds overleg geweest met de wijkraad en vertegenwoordigers van omliggende straten. Ook in de toekomst doen we er alles aan om onze plannen met omwonenden te bespreken en overlast te voorkomen."