• Een verraste Jan de Vos met de taart.
• Een verraste Jan de Vos met de taart. Foto: Levien Vermeer

Jan de Vos (80) 12,5 jaar in dienst

vuren • Hij is tachtig jaar oud en nog steeds aan het werk. Jan de Vos. Hij werd woensdag in het zonnetje gezet door lasbedrijf Donker in Vuren vanwege zijn 12,5-jarig dienstverband.

Op de bovenverdieping van de werkloods, bij een robuuste draaibank van VDF uit Duitsland, staat het negende personeelslid van lasbedrijf Donker in Vuren. Jan de Vos (80) lacht: "Dit is mijn domein, en deze machine is speciaal voor mij aangeschaft bij Kloos in Alblasserdam." De Vos begon na de lts als veertienjarige bij Van Wingerden in Gorinchem en bekwaamde zich verder via avondschool en bedrijfscursussen. "Toen ik vijftien was kreeg ik twee cent opslag en verdiende ik vijfentwintig cent per uur." Later verhuisde hij met het bedrijf mee naar Vuren, waar het onder de naam Wigo onderdelen voor schepen ging produceren. Na zijn pensioen bleef hij op parttimebasis doorgaan, tot hij vanwege de crisis bedankt werd.

Toen Jan's dochter bij een in de kantine van Donker gehouden tupperwareparty het lasbedrijf zag, zei ze: "Oh, dit zou mijn vader helemaal leuk vinden." Eigenaar Gert-Jan Donker belde De Vos meteen met de vraag of hij soms drie weken wilde komen helpen. "Die drie weken zijn nu 12,5 jaar geworden", zegt Donker en hij glundert als zijn oudste werknemer woensdagmorgen nietsvermoedend de kantine binnenkomt en daar ineens behalve zijn eigen vrouw Gerda, ook bloemen en taart ontdekt. De eigenaar van het Vurense bedrijf licht toe: "Een dergelijk jubileum komt tenslotte niet dagelijks voor." En hij overhandigt De Vos' echtgenote een mooi boeket. "Omdat ze haar man toch maar afstaat." Gerda de Vos bekent dat het z'n voordelen heeft. "Af en toe is het best wel heerlijk om m'n eigen gang te kunnen gaan."

Het echtpaar krijgt een cadeaubon van Donker. "Als waardering voor je snelle en accurate werk, Jan. Je neemt een belangrijke plek in binnen ons bedrijf en je bent een voorbeeld voor ons." Dan wordt de taart aangesneden, met foto van de draaier in marsepein er op. Tussen de bedrijven door, leidt De Vos collega Chris Mourik op, die allerlei los werk doet zoals zagen, boren, en 'tappen' (schroefdraad maken). "De tijden zijn helemaal veranderd", vindt De Vos. "Tegenwoordig zijn er weinig gespecialiseerde vakmensen meer, en er is veel geautomatiseerd." Hij geniet van het werken met collega's. "We kunnen goed met elkaar opschieten en als ik iets nodig heb dan komen ze het boven brengen. Ik vind het nog leuk, je bent er even uit."

Levien Vermeer