• Op de voorgrond van links naar rechts: Bianca, Annemarie, Ismay en Megan.
• Op de voorgrond van links naar rechts: Bianca, Annemarie, Ismay en Megan. Foto: Janneke Boogaard

Nagels lakken, appeltaart bakken en basketballen

'Hier maak je mensen blij mee'

leerdam • Er verschijnt een denkrimpel op het voorhoofd van Annemarie Klein (50). Welke kleur nagellak zal ze kiezen? Het wordt zwart, met daaroverheen nog een laagje glitter.

Ismay de Ruiter (14) gaat enthousiast aan de slag. Ze zit in het derde jaar van het vmbo, afdeling Zorg en Welzijn. Medeleerling Megan Gieltjes (14) kijkt op een geplastificeerd A4-tje welke stappen Ismay moet doorlopen voor de manicure.

Even later krijgt ook Megan een 'klant': Bianca van Lis (36) wil graag blauwe nagellak. "Ik doe normaal alleen mijn nagels als ik een feestje heb. Morgen hebben we open dag, dan is het ook leuk als ik er mooi uitzie", zegt ze tevreden. Bianca woont in het Piazzahof in Gorinchem. "Daar doen ze dit soort dingen niet hoor! Ik moest er helemaal voor naar Leerdam komen. Maar het is wel heel leuk."

De 'uitwisseling' begon met een bezoek van leerlingen die de richting Sport, Dienstverlening en Veiligheid volgen op het Heerenlanden aan de Joost de Jongestraat. Onderdeel van dat uitstroomprofiel is gehandicaptensport. De leerlingen gingen daarvoor op bezoek bij de Glashof, ook een locatie voor begeleid wonen van Philadelphia, in Leerdam-West. "Toen de vraag kwam of we workshops voor hen wilden organiseren, vonden we dat meteen de ideale afsluiting van de lessen over gehandicaptensport", zegt docent Michel Daamen.

Door andere afdelingen van de school erbij te betrekken, kwamen er ook workshops gezichts- en handbehandeling en koken bij.

Beetje eng

In de sportzaal hebben vooral de jongens en mannen het prima naar hun zin. Ze kunnen hockeyen, basketballen of schommelen op een dikke mat. "Sommige leerlingen vinden het een beetje eng", weet Daamen. "Niet iedereen komt in zijn omgeving in aanraking met mensen met een handicap. We vinden dat wel belangrijk, daarom is dit ook zo'n mooie activiteit. Ik vind dat de leerlingen het hartstikke goed doen, en de mensen van Philadelphia vinden het leuk. Zeker voor herhaling vatbaar."

In de keuken begint het intussen heerlijk te ruiken. De docent geeft de leerlingen aanwijzingen: "Je doet wat bloem op de deegrol en dan ga je het deeg uitrollen", terwijl de leerlingen op hun beurt hun best doen de gasten te betrekken bij het koken.

Waar de één in opperste concentratie gaatjes in de appeltaartbodem prikt met een vork, geniet een ander vooral van de aandacht. Op de vraag wat ze aan het maken is, haalt ze haar schouders op, maar ze vertelt: "Een keer andere mensen zien, vind ik erg leuk." Met een brede lach knuffelt ze de leerling met wie ze de workshop volgt.

Iets met mensen

Bij de manicure zijn Ismay en Megan nog druk bezig. Ze moeten hun aandacht erbij houden, want ze hebben nog niet zoveel ervaring. "Ik heb mijn praktijktoets voor dit onderdeel nog niet gehad", vertelt Ismay. Van haar docent krijgt ze alvast een compliment: "Als je het op je examen volgend jaar ook zo doet, komt het helemaal goed."

"Ik weet nog niet zo goed wat ik hierna ga doen", vervolgt Ismay, "maar het wordt zeker iets met mensen." Dat die sociale kant in hun bloed zit, is bij Ismay en Megan heel duidelijk. Alle leerlingen van Zorg en Welzijn moeten vanuit school meehelpen bij een activiteit, bijvoorbeeld een buitenspeeldag of het schoolfeest. Voor sommigen is deze workshopmiddag dan ook verplicht. Voor Ismay en Megan niet, zij hadden al genoeg punten verzameld. "We hadden vanmiddag vrij kunnen zijn. Maar hier maak je andere mensen blij mee, dus we hebben ons toch opgegeven."

Annemarie is blij met haar zwarte glitternagels. Ze zit doodstil, zodat de lak mooi opdroogt. Bij Bianca is er nog werk aan de winkel. Er zijn pluisjes van een wattenstaafje in de nagellak terechtgekomen. "Begin maar opnieuw", oordeelt de docent.

En dat doet Megan, zonder dat de glimlach van haar gezicht verdwijnt.


Janneke Boogaard