Buurtbewoners knappen Nieuwlands plein op

nieuwland • Op initiatief van buurtbewoners wordt het speel- en parkeerplein in Nieuwland, grenzend aan onder meer de Kerkstraat en Zijlkade aangepakt. De werkzaamheden starten zaterdag.

Buurtvereniging De vier jaargetijden laat er geen gras over groeien. Vorige week maandag gaf de Zederikse gemeenteraad groen licht om voor de herinrichting vijftienduizend euro uit te trekken. Tijdens de raadsvergadering op maandag 27 maart valt het officiële besluit, maar de buurtbewoners wachten dat niet af. "Eind 2012 constateerde de buurt dat het parkeren van auto's en de spelende kinderen te dicht bij elkaar kwamen", vertelt Jan Donker, bestuurslid van De vier jaargetijden. "Het speelterrein ging zo over in parkeerplaatsen. Meerdere keren raakten auto's beschadigd en ook ging het diverse keren maar net goed als een kind onverwachts tussen de auto's door het plein opreed." Er werd een plan bij gemeente Zederik ingediend om dit op te lossen.

Het oorspronkelijke idee om de veiligheid te verhogen, werd later uitgebreid naar een complete herinrichting van het plein. Een groot deel van de vele struiken wordt verwijderd om ruimte te maken voor een grotere speeltuin en een grasveld. "Er komt een nieuw groot speeltoestel met vier torens en allerlei verbindingsstukken voor vooral de jongere kinderen. Voor hen was er nu niets. De rubber tegels gaan eruit en worden vervangen door kunstgras. De bestaande toestellen worden opgeknapt, alleen de glijbaan en eventueel het tuimelrek gaan weg. Bij het parkeerterrein komen er afscheidingen in de vorm van begroeiing en hekjes."

Gemeente Zederik levert een geldelijke bijdrage, maar het werk zelf wordt de komende weken grotendeels door de buurt zelf uitgevoerd. "Het geld is voor het kunstgras, beplanting en de materialen. Daarnaast hebben we voor sommige klussen specialistische hulp nodig. Dit wordt zo veel mogelijk met plaatselijke ondernemers gedaan. Maar verder doen we alles zelf; dat moet ook wel, want voor het beschikbare budget had dit nooit allemaal gekund. Het streven is om op Koningsdag klaar te zijn."