• Leerdam Sporters Teunis Klok (links) en Ton Schaaij voelen niets voor een verhuizing naar het Glaspark.
• Leerdam Sporters Teunis Klok (links) en Ton Schaaij voelen niets voor een verhuizing naar het Glaspark. Foto: André Bijl

'We willen helemaal niet weg uit Leerdam-West'

Leerdam Sport zegt massaal 'nee'

leerdam • Met 156 tegen 3 werd het plan afgewezen. "De leden zijn niet tegen het Glaspark, wel tegen de voorwaarden in het rapport", liet het bestuur diezelfde avond in een persbericht weten. "Met het besluit geeft Leerdam Sport aan het rapport niet als eind- maar als tussenrapportage te zien." Op het stembiljet konden de leden aangeven waarom ze tegen waren: 111 keer werden de financiële risico's genoemd, 93 maal werd aangekruist dat de financiële genoegdoening van het eigendom onvoldoende is. Exact 100 keer werd het onvoldoende waarborgen van de eigen identiteit genoemd. De verdeling van de kantineruimte en de keuze voor de Bruininxdeelse kade werden ruim 60 keer aangevinkt door de leden die maximaal vier bezwaren mochten noemen. "Dit is een duidelijk signaal", beseft voorzitter John Boekelman. "De deur zit wat ons betreft niet dicht. De meeste leden zijn voor het park, maar niet op deze voorwaarden." Een reële vergoeding zou volgens Boekelman een handreiking zijn. "De leden willen financiële genoegdoening. Wij hebben dat steeds aangegeven, maar kregen te horen dat er geen zak met geld beschikbaar is." Boekelman beseft anderzijds dat er ook bij Leerdam Sport wat moet gebeuren om de toekomst van de vereniging veilig te stellen. "Onze accommodatie is oud. We willen dolgraag een oplossing. De leden hebben aangegeven waar het aan schort. We wachten op een reactie van de wethouder."

Volbloed Leerdam Sporters

"Wij vinden dat hele plan niks. We krijgen een euro voor ons bezit. Dat slaat nergens op. Bovendien willen we hier helemaal niet weg. We hebben altijd in West gezeten. Dit is een arbeiderswijk, hier horen wij thuis. Als we naar de 'overkant' gaan, worden we opgeslokt door LRC." Dat is de overtuiging van Teunis Klok (81) en Ton Schaaij (72), respectievelijk 65 en 64 jaar lid van Leerdam Sport. Beiden voetbalden in het eerste. Teunis als rechtsback veertien jaar, Ton op het middenveld meer dan vijftien jaar. "We speelden zes jaar samen. In 1967 werden we kampioen op het oude Spartaveld tegen Flakkee." Na hun actieve carrière bleven ze Leerdam Sporter. Klok maakte deel uit van de 'zondagcommissie' en werd elftalleider; Schaaij trainde meerdere teams en was een paar jaar terug mét Pim van Dam betrokken bij de opmars van het eerste. De onderscheiding voor hun 60-jarig lidmaatschap staat op een ereplaats in de kamer. "Tegenwoordig zitten we in de onderhoudsploeg. Op woensdagmorgen verrichten we hand- en spandiensten. Dan komen de verhalen over vroeger los. Als het eerste thuis speelt, gaan we kijken. Staan we met een man of zes, zeven van ons oude team bij elkaar. Prachtig! Als we hebben verloren, duiken we de kantine in. Na een uurtje is het net of we toch de punten hebben gepakt." Klok en Schaaij zijn met hart en ziel Leerdam Sporters. "Wat de club voor ons betekent? Alles is een groot woord, maar het scheelt niet veel. We zijn opgegroeid 'achter de pijp', hebben stenen gebikt op het oude Spartaveld, op zaterdagmorgens de lichtmasten gelast. Man, we hebben een rood-wit hart. En dat geldt ook voor onze families en onze vrouwen. We houden van de club, van ons complex, van West. Vandaar dat we er niks voor voelen om naar de 'overkant' te gaan. We hebben tegen het Glaspark gestemd, onze vrouwen ook. Iedereen. Dat zorgde voor opluchting. Iemand zette het clublied in. 'De strijd is gestreden, de strijd op het groene veld'. We hebben meegezongen. Uit volle borst. Dat doe je niet in een kantine die je met vier verenigingen deelt. Waar moet je straks je foto's hangen? Hoe kun je een familiedag organiseren? Je kunt jezelf niet meer zijn. We moeten er niet aan beginnen en gewoon aan 'deze kant' van de spoorlijn blijven." Klok en Schaaij beseffen dat er wel wat aan de accommodaties van de clubs moet gebeuren. Volgens de oudgedienden is de oplossing simpel. "Laat ons op ons eigen plekkie zitten en gebruik het geld om het complex op te knappen. Dat is verreweg het beste."