Botdichtheid laten testen

leerdam • Mensen kunnen woensdag 29 maart hun botdichtheid laten testen in Leerdam. Dit gebeurt met een hielbotscan.

Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en jaarlijks breken meer dan 80.000 mensen boven vijftig jaar een bot ten gevolge van ernstige botontkalking (osteoporose). Vroegtijdig onderzoek en preventie kan veel klachten en botbreuken voorkomen. Extra risicofactoren voor botontkalking zijn onder meer: osteoporose in de familie, roken, veel stress, alcoholconsumptie, medicijngebruik, leeftijd, overgang, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende zonlicht, laag lichaamsgewicht, maag- of darmproblemen, stofwisselingsziekten.


Preventief

Het onderzoek op woensdag 29 maart is preventief van aard. Bewoners uit de plaatsen rondom Leerdam zijn ook welkom om deel te nemen. Het onderzoek wordt slechts één keer per twee jaar georganiseerd en het kan veel leed voorkomen.

Het onderzoek bestaat uit twee delen: een risicoanalyse met vragenlijst en een ultrasound hielbotscan. De botscans vinden plaats door middel van veilige geluidsgolven. Deze apparatuur wordt ook in diverse ziekenhuizen gebruikt. Het onderzoek geeft een zuivere en betrouwbare indicatie over de botdichtheid en de mogelijke kans op botfracturen.

Deelnemers krijgen direct de uitslag en een persoonlijk preventieadvies ter voorkoming van botontkalking. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden dit consult. Inschrijven kan bij: Hart for her aan de Vlietskant 16 in Leerdam. Bellen kan ook: 0345-842138. Meer informatie is te vinden op de website.


q www.osteocontrol.nl