• Gert Bullée en Marinke van Zandwijk aan het werk.
• Gert Bullée en Marinke van Zandwijk aan het werk. Foto: Peter Verbeek

Uniek glasobject voor Contactus

leerdam • Als locatie voor haar eerste netwerkbijeenkomst van dit jaar was de keuze van businessclub Contactus gevallen op brasserie 'De Uitblaserije'.

Dat was bepaald geen verkeerde locatie, want de leden konden terugkijken op een boeiende en gezellige avond in een kunstzinnig decor. Bovendien werd kennis gemaakt met het nagenoeg uitgestorven beroep van glasblazer. Het programma sprak veel leden van Contactus kennelijk aan, want velen waren aanwezig. Onder hen drie introducées die zich eveneens geen minuut hebben verveeld. Op diverse stellages in de expositieruimte stonden tal van prachtige en kleurige glasobjecten die door de kunstenaars in de glasblazerij zijn vervaardigd. Nippend van een eerste drankje werd het gezelschap verwelkomd door voorzitter John Hol, en na het gebruikelijke kennismakingsrondje verplaatste iedereen zich naar de glasblazerij om er een plekje op de tribune te zoeken.

Een van de medewerkers gaf met toewijding en passie een toelichting op hetgeen te gebeuren stond. De brasserie is gevestigd in de laatste van de veertien fabrieksloodsen van de voormalige Firma N.V. Houthandel v/h Varsseveld en Co. Het grotendeels houten pand is volledig gerestaureerd. In opdracht van businessclub Contactus zou meester-glasblazer Gert Bullée, met assistentie van Marinke van Zandwijk, een schaal vervaardigen in de kleuren zwart, grijs en wit.

Glas bestaat uit een mengsel van zand, kalk en soda, en wordt op een hoge temperatuur van meer dan 1.100 graden verwerkt. Op een voorverwarmde pijp werden bolletjes stroperig glas in drie kleuren op elkaar gestapeld tot een druppelvorm. Met aanvankelijk grote inspanning werd die in heel veel stapjes van een nagenoeg onherkenbaar iets veranderd in een schaal met een diameter van wel vijftig centimeter. Het object in wording moest steeds in aparte ovens worden opgewarmd. Het bleef heel lang roodgloeiend zodat de uiteindelijke kleuren pas enigszins zichtbaar werden nadat de schaal zijn vorm had gekregen. Voor Gert Bullée en Marinke van Zandwijk was het een warme klus waar ze drie kwartier voor nodig hadden. Nadien is het kunstwerk, in een andere oven, teruggebracht tot kamertemperatuur.

De leden van Contactus maakten dat niet meer mee, want dat proces duurde tot de volgende ochtend. Na signering krijgt het glazen object een plaatsje in de businessruimte van Contactus. Al met al hebben de leden een goed beeld gekregen van een ambachtelijk vak.