• Danny van Brenk met zijn vrouw Charlotte, in 2014.
• Danny van Brenk met zijn vrouw Charlotte, in 2014. Foto: Dick Aanen

Danny bleef knokken tegen de kanker

heukelum • Danny van Brenk heeft zijn strijd tegen galwegkanker moeten opgeven. Hij overleed vorige week.

Bij Danny van Brenk - vader, marketeer en lange tijd voetballer bij hoofdklasser GVVV - wordt in de winter van 2014 galwegkanker in de lever geconstateerd. Niet meer te behandelen, constateren de artsen in Nederland. Opgeven is voor de vader van twee jonge kinderen echter absoluut geen optie. Door een groots opgezette crowdfundactie haalt hij in mum van tijd anderhalve ton op om een behandeling in New York - gedeeltelijk - te betalen. In het Memorial Sloan Kettering Cancer Center - één van de beste kankercentra ter wereld - wordt een pomp geplaatst die chemo direct injecteert in de lever. Deze behandeling wordt gecombineerd met chemotherapie in Nederland. Een lang gevecht tegen de kanker volgt. En in eerste instantie met succes. De tumoractiviteit in de longen en lever slinken, zo blijkt in de zomer van 2015. Danny richt zelfs een website op: Hope 4 Life, waarmee hij andere kankerpatiënten wil helpen bij het opzetten van succesvolle crowdfundingsacties. In oktober 2015 vertelt hij hierover in het televisieprogramma PAUW.

Maar de kanker blijft woekeren en Danny krijgt in 2016 veel slechte uitslagen te verwerken. In november schrijft hij op Facebook dat zijn behandeling is stopgezet, omdat hij er te slecht aan toe is. "Ik zit nu al enkele weken zonder behandeling en dat geeft ons zorgen. Ik merk dat ik langzamer herstel." Na zijn 35ste verjaardag in januari krijgt Danny te maken met leverfalen. De pijn wordt ondraaglijk. Hij schrijft op Facebook: "Foute boel, ik kreeg te horen dat hier niets aan te doen is en dat ik niet lang meer te leven heb, dagen, hooguit een paar weken. Wat een verdriet, onbeschrijfelijk, maar ik wil de moed niet opgeven."

Danny blijft tot het laatste moment knokken. Er komen pillen uit Amerika en deze brengen even verlichting. Danny in zijn laatste aangrijpende Facebook-bericht. "Het doet mij veel pijn het verdriet bij mijn gezin te zien. Floris zei vanmorgen: 'Papa, ik ben zo blij dat je er nog bent, want nu kan ik nog met je praten.' Wat een kracht geven de kinderen mij, daar doe ik het allemaal voor, als is het maar vijf minuutjes per dag dat ik van ze kan genieten, dan is alle pijn de moeite waard en ben ik dankbaar voor elke dag."

Danny overlijdt woensdagochtend. Zijn vrouw Charlotte schrijft op Danny's Hope 4 Life-pagina op Facebook dat ze het nog nauwelijks kan bevatten. "De helft van mijn hart is met hem meegegaan." Maar ze onderstreept ook de vechtlust van haar man. "Zijn doorzettingsvermogen was ongekend, hij klaagde nooit en heeft zijn ziekte moedig en strijdlustig gedragen. Alles deed hij voor zijn gezin, hij wilde zo lang mogelijk bij ons zijn. Ik ben ontzettend dankbaar en trots dat hij mijn man is en de meest liefdevolle vader die mijn kinderen zich kunnen wensen."