• Barney Agerbeek en Saniye Bildircin bij Kunstlijn 13.
• Barney Agerbeek en Saniye Bildircin bij Kunstlijn 13. Foto: Janneke Boogaard

'Leerdam verdient betere promotie'

Een breekbaar imago

Barney Agerbeek, gepensioneerd bankier en (glas)kunstliefhebber, ziet met lede ogen toe hoe moeilijk de galeries in Leerdam het hebben en hoe het ambacht van glasmaker met uitsterven bedreigd wordt.

"De marketing en de samenwerking tussen iedereen die zich met glas bezighoudt, kan en moet veel beter. Als ik naar de VVV-gids van Leerdam kijk, zie ik een saaie opsomming. Bovendien wordt er weinig gedaan met die gids. Er zou een mooie brochure moeten komen met vooral veel sfeerbeelden van Leerdam: glas, de rondvaartboot, het agrotoerisme. En die brochure moet vervolgens enthousiast gebracht worden. De mensen die bij het Glasmuseum en de Glasblazerij aan de balie zitten, hebben een belangrijke taak als ambassadeur. Zij kunnen toeristen, aan de hand van die brochure, tips geven over wat er nog meer te beleven is in Leerdam."

Chinezen

De gids nieuwe stijl moet er ook in het Engels komen, want Leerdam heeft genoeg allure om ook buitenlandse toeristen te trekken, denkt Agerbeek. Niet alleen de gids, ook de rest van de marketing moet dan wel professioneler. "Leerdam moet samenwerken met touroperators die buitenlandse toeristen weten te bereiken. Chinezen bijvoorbeeld maken nu massaal dagtochtjes naar Amsterdam of de bollenvelden. Waarom niet naar Leerdam, dat toonaangevend is op het gebied van glaskunst en -design? Dat zijn ook mensen die een rijkgevulde portemonnee meebrengen. Als je touroperators betaalt om toeristen naar Leerdam te halen, doen ze daar heus wel hun best voor."

Agerbeek ziet wel lichtpuntjes, zoals de grote glasmanifestatie die deze zomer plaatsvindt en waarbij Royal Crystal Leerdam, de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum en De Oude Horn samenwerken. "Ik weet dat er hard gewerkt wordt om Leerdam als Glasstad op de kaart te zetten en te houden. Maar ik mis een visie. De gemeente heeft extra geld in het Glasmuseum gestoken. Gelukkig! Maar dat kan niet elke keer, het is gemeenschapsgeld waarvan ook bijvoorbeeld de zorg betaald moet worden. Dus moet je zorgen dat dat geld goed besteed wordt. Je moet nooit tevreden zijn, steeds kritisch blijven en vernieuwen."

Kunstlijn 13

Dat laatste is Saniye Bildircin op het lijf geschreven. De kunstenares runt sinds ruim vijftien jaar galerie Kunstlijn 13 aan de Hoogstraat. Ook zij onderschrijft dat het imago van Leerdam als glasstad breekbaar is. "De crisis was duidelijk merkbaar voor galeriehouders. Voor mijzelf geldt daarnaast dat ik ouder word en niet meer de energie heb om de galerie draaiend te houden én nieuwe kunst te maken." Ze lacht: "Ik ben ook eigenlijk te laat begonnen, ik ben hier begonnen toen ik 54 was."

Bildircin legde zich niet neer bij de terugloop en deelde haar zorgen met Barney Agerbeek. Dat leidde tot een mooie samenwerking. De glaspanelen, schilderijen en objecten van Bildircin zijn nu aangevuld met werken uit de collectie van Agerbeek: gouaches van Eugène Brands en een zeefdruk van Jean Tinguely. Bovendien bedenken ze samen nieuwe exposities. Bildircin: "We willen vier of vijf tentoonstellingen per jaar organiseren, waarbij ook andere kunstenaars de ruimte krijgen. Daar is veel belangstelling voor, veel kunstenaars zoeken een podium."

Behalve voor de kunstenaars is het ook voor de ambachtslieden een zware tijd. Glasgraveurs zijn er al niet meer. De laatste meesterslijper is Albert Seubring. Hij werkte bij Royal Leerdam Crystal samen met hoofdontwerper Siem van der Marel. Nu heeft hij zijn eigen bedrijf en voert hij niet alleen reparaties en werken voor kunstenaars als Saniye Bildircin uit, maar maakt ook zijn eigen kunst, zo ontdekte Bildircin. Agerbeek is verrukt over zijn geometrische werken, die nu te zien zijn bij Kunstlijn 13. "Ik loop al een tijdje mee in de glaswereld, maar zoiets heb ik niet eerder gezien. Dat hij heel goed glas kan bewerken is logisch, maar wat hij daar vervolgens mee dóet... Het is hoogst ongebruikelijk dat een glasmaker ook zelf zulke hoogstaande kunst maakt."

Zolang er nog zulke pareltjes te ontdekken blijven, gaan mensen als Barney Agerbeek en Saniye Bildircin met vernieuwd elan verder. "Maar we moeten alert zijn. Als we niet oppassen, is de term 'Leerdam Glasstad' straks alleen nog iets van het verleden."