Molenaars in de regio besteden driehonderd uur aan hobby

De hoofdpijndossiers van SIMAV

regio • De molens van Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) hebben in het afgelopen jaar negenduizend uren gedraaid. Dat betekent dat de molenaars gemiddeld driehonderd uren vrije tijd aan hun hobby hebben besteed.

Die draaiuren leverden ongeveer zes en een half miljoen omwentelingen van de molenwieken op. Het SIMAV-bestuur spreekt in het jaarverslag zijn grote waardering uit voor de vrijwilligers. Voorzitter Teus van Gelder: "Onze mensen houden met hun tomeloze inzet SIMAV in stand, zij hebben haar groot gemaakt. Sterker nog: zij zijn de kurk waarop SIMAV drijft. Onze vrijwilligers nemen de molengemeenten in ons werkgebied ten behoeve van de boegbeelden van ons culturele erfgoed veel werk uit handen." Maar zorgen zijn er ook. Een teruglopend aantal vrijwilligers baart de organisatie grote zorgen. "Het bestuur van onze stichting probeert zich te wapenen tegen de gevolgen van het tanende vrijwilligersgetal", aldus secretaris Henk Bovekerk, die eind van 2017 – na vijftien jaar - stopt als SIMAV-bestuurder. "Het wordt tijd, gelet op mijn leeftijd, om het stokje over te dragen", zo zegt hij.


Lesbrief

Om de jeugd te informeren over het werk van SIMAV is er een lesbrief voor de groepen 7 en 8 in het basisonderwijs in voorbereiding. De lesbrief wordt aangeboden aan de 86 basisscholen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De pr-commissie heeft in het onderwijsveld de behoefte gepeild. Het is de bedoeling dat leerlingen van de deelnemende scholen ook een bezoek aan een molen in de regio brengen. De lesbrief wordt als studieobject gemaakt door HBO-student èn molenaar Justin van den Heuvel uit Leerdam. Hij volgt aan de Reinwardt Academie te Amsterdam de opleiding Cultureel erfgoed.


Centen

Naast het vrijwilligersprobleem, kampt SIMAV nog met een ander hoofdpijndossier: de financiën. Bestuurslid Piet Vergouwe, voorzitter van de technische commissie van SIMAV, voorziet voor de nabije toekomst financiële problemen voor het onderhoud van de molens. SIMAV ontvangt per jaar, per molen, gemiddeld tienduizend euro subsidie van de overheid. "Het is duidelijk, onze commissie is blij met dat geld, echter om de molens in goede staat van onderhoud te houden is meer geld nodig dan van de toegekende subsidies. Met andere woorden gezegd: er zal op den duur achterstand in het onderhoud ontstaan. Dit vooruitzicht baart ons de nodige zorgen."

SIMAV houdt op donderdag 23 maart de jaarlijkse openbare vergadering van het algemeen bestuur. De bijeenkomst is (aanvang 10:00 uur) vindt plaats in het gemeentehuis van Giessenlanden aan de Groeneweg in Hoornaar.

Meer informatie over het werk van de SIMAV is te vinden op de website.


q www.simav.nl