LingeFilm toont 'De kinderen van juf Kiet'

geldermalsen • LingeFilm vertoont vrijdag 10 en woensdag 15 maart de documentaire 'De kinderen van juf Kiet'. Alle kinderen in haar klas zijn niet lang geleden uit het buitenland gevlucht en moeten wennen maar vaak ook hun heftige verleden verwerken. Juf Kiet helpt ze met alle geduld van de wereld.

'De kinderen van juf Kiet' is een bijzondere en ontroerende documentaire over een klas in Noord-Brabant die een jaar van zeer nabij geolgd is. De film kreeg vijf sterren van de Volkskrant en het NRC en was een grote hit op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Hoe is het om kinderen die het Nederlands niet machtig zijn, te begrijpen en te laten leren? Daar ligt de belangrijkste taak voor de juf. Regisseurs Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster filmden de kinderen op ooghoogte waardoor je hun gesprekken kunt volgen. Juf Kiet is geduldig, verwacht dat ze Nederlands praten vanaf de allereerste dag en ze lost kleine ruzietjes tussen de kinderen op. Langzaam wordt duidelijk dat het niet alleen de taal is die tussen de kinderen en het leren instaat.

De Syrische Jorj heeft last van de bommen die op zijn familie werden gegooid en Haya die het allemaal goed bedoelt, heeft veel moeite met het aangaan van gelijkwaardige vriendschappen. Het intieme portret van hun zoektocht naar veiligheid en hoe ze dat samen met hun juf beleven is zeer ontroerend. Na een jaar zijn ze klaar om verdere stappen in hun nieuwe land te zetten, dankzij juf Kiet.

De documentaire is te zien bij LingeFilm, gevestigd in mfc De Pluk in Geldermalsen.