Vernieuwende aanpak in nieuwe gemeente GNL

Ambtenaar komt bij de burgers thuis

regio • Molenwaard was in 2014 de eerste digitale gemeente, zonder eigen gemeentehuis en met 190 ambtenaren die zoveel mogelijk flexibel en op locatie gingen werken.

Inwoners van deze gemeente hoeven niet meer naar het gemeentehuis voor het regelen van een vergunning of het doen van een geboorteaangifte. In plaats daarvan komt de ambtenaar naar de mensen thuis. Ook de huidige fusiepartners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal voelen veel voor zo'n aanpak.

'Niet 1-op-1'

"We laten ons zeker inspireren door de gemeente Molenwaard en ook door de gemeente Hollandse Kroon", zegt woordvoerder Co van Leeuwen namens de drie Gelderse fusiegemeenten. "Maar in de nieuwe fusiegemeente gaan we deze aanpak zeker niet 1-op-1 overnemen. We gebruiken alleen de goede elementen, omdat we hebben gezien dat Molenwaard inmiddels wel een beetje terugkrabbelt van de aanvankelijke opzet. Zo zijn ze er achter gekomen dat het voor sommige zaken toch wel handig is om een vaste werk- en vergaderplek te hebben."

Gemeentehuis

Alle 231 huidige ambtenaren van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal komen vanaf 1 januari 2019 in dienst bij de nieuwe gemeente. Er zal geen nieuw gemeentehuis worden gebouwd. De gemeentehuizen van Lingewaal en Neerijnen zijn vanaf 1 januari 2019 niet meer nodig. Het gemeentehuis van Geldermalsen en het naastgelegen kantoor van het vroegere polderdistrict worden zoals het er nu naar uitziet de nieuwe (flexibele) werklocaties. Overigens moet er over de huisvesting formeel nog een besluit worden genomen.

De colleges van burgemeester en wethouders van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal stemden vorige week dinsdag in met het concept-herindelingsontwerp. Dit ontwerp wordt nu voor formele vaststelling voorgelegd aan de drie gemeenteraden. Die vergaderen daarover op donderdagavond 16 maart.

Profiel

Het herindelingsontwerp geeft onder andere inzicht in de argumenten voor een gemeentelijke fusie, het profiel van de nieuwe gemeente, de invulling van de dienstverlening en burgerparticipatie, de financiële gevolgen van de voorgestelde fusie en het verder te doorlopen formele proces. Wanneer de gemeenteraden de inhoud van het concept-herindelingsontwerp onderschrijven volgt een periode van acht weken waarin het ter inzage wordt gelegd en inwoners en belanghebbenden hierop kunnen reageren door middel van het indienen van zienswijzen. Deze periode duurt van 24 maart tot en met 18 mei 2017.

Inloop

In de periode waarin het herindelingsontwerp ter inzage ligt en zienswijzen kunnen worden ingediend organiseert de Stuurgroep GNL in alle 26 kernen van de drie gemeenten een inloopmoment.

Op 15 juni praten de gemeenteraden over het herindelingsadvies, dat vervolgens wordt toegezonden naar Gedeputeerde Staten. Die stuurt het advies met een eigen zienswijze door naar de minister.

Het is nog steeds de verwachting dat het wetsvoorstel snel door het parlement wordt geloodst en dat de herindeling vanaf 1 januari 2019 een feit zal zijn.