• Leden van de jongerenraad vullen de enquête in.
• Leden van de jongerenraad vullen de enquête in. Foto: Nico van Ganzewinkel

Genoeg vertier voor Leerdamse jeugd?

leerdam • Is er in de binnenstad van Leerdam genoeg vertier voor jongeren? En is er misschien naast jongencentrum M3 in wijk West behoefte aan een eigen ontmoetingsplek voor de jeugd?

Dat zijn vragen die momenteel in een breed verspreide enquête aan de jongeren worden voorgelegd. In de enquête wordt gevraagd naar het specifieke uitgaansgedrag van de jongeren en naar het aanbod van sport- en andere activiteiten. En: zijn er in Leerdam genoeg winkels? De jongeren mogen ook aangeven of ze na hun vervolgstudie van plan zijn in Leerdam te gaan wonen en/of te gaan werken.

De jongeren mogen ook aangeven of er behoefte is aan een eigen ontmoetingsplek. Is er misschien behoefte aan een bioscoop? Of aan een jongerencentrum met spelcomputers en pooltafels? De jongeren mogen in de enquête ook aangeven wat hun specifieke wensen zijn.

Het initiatief voor het houden van een jongerenenquête komt van de werkgroep jongeren van wijkraad centrum, de jongerenraad en stichting Jeugd- en Jongerenwerk. Ze hebben onafhankelijk van elkaar het idee opgepakt om iets te doen voor jongeren in de binnenstad.

Facebook

De enquête is te vinden op Facebook van de Jongerenraad en Wijkraad Centrum. De vragenlijst wordt verder verspreid op het Heerenlanden College en via de Instagram-pagina van wijkagent Gerco Gijsbers. "De wijkraad centrum heeft de indruk dat jongeren in het weekend met hun ziel onder de arm lopen", zegt Lity Hoboken van wijkraad Centrum. "Er is eigenlijk te weinig te doen in Leerdam, vooral nu Lucullus is verdwenen. De Leerdamse jeugd is daarom genoodzaakt uit te wijken naar discotheek De Rodenburg in Beesd of naar de uitgaansgelegenheden in Gorinchem."

Leegstaande winkelpanden

De wijkraad, de werkgroep en de jongerenraad hebben al een beetje zitten filosoferen of misschien één van de vele leegstaande winkelpanden in het centrum van Leerdam kan worden benut voor een ontmoetingsplek. "Een locatie om uit te gaan en te dansen is misschien nog een brug te ver. Dat zou eigenlijk moeten worden opgepakt door een ondernemer. Wij denken in eerste instantie meer aan een ontmoetingsplek, waar de jeugd kan poolen en chillen. En misschien ook aan een aparte stille ruimte waar jongeren hun huiswerk kunnen maken."

Vorige week woensdag werden de eerste enquêtes ingevuld door leden van de jongerenraad. De actie loopt nog tot het eind van de maand. De jonge respondenten die de Facebookpagina liken en delen maken kans om een mooie JBL-koptelefoon te winnen. De prijs wordt op dinsdag 4 april uitgereikt in de winkel van Afternet, de winkel die ook de prijzen ook gesponsord. De wijkraad heeft zelf ook geld ter beschikking gesteld om dit te financieren.

De link naar de enquête is:


q www.thesistools.com/web/?id=530052