• Heleen van der Meijden:
• Heleen van der Meijden: "Hardlopen is een verslavende sport." Foto: Rein van der Zee

Triatlete start met hardlooplessen

herwijnen • Gevierd triatlete Heleen van der Meijden start eind maart met een uit acht lessen bestaande hardlooptraining op de ijsbaan in Herwijnen.

Van der Meijden is zelf "altijd in beweging". Skeeleren, krachttraining, zwemen, lopen: noem maar op. Maar hardlopen blijft één van haar favoriete manieren om fit te blijven. "Bij de triatlon was hardlopen ook mijn beste onderdeel, dus dat vond ik ook het leukste. Het is daarnaast een verslavende sport. Na het hardlopen heb ik altijd een heel fijn en voldaan gevoel."

Met de hardlooplessen in Herwijnen wil Van der Meijden haar kennis van en liefde voor het hardlopen overbrengen op andere lopers. Ze put bij het lesgeven niet alleen uit haar eigen ervaring als sporter, ze rondde onlangs ook de opleiding Hardloop Trainer bij de AALO af. En nu volgt ze een opleiding tot gewichtsconsulent. Verder werkt ze als bewegingsdocent met zeer moeilijk lerende kinderen en bij Syndion als sportief begeleider van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Variatie

Van der Meijden weet: "Hardlopen is een toegankelijke sport, je trekt je schoenen aan en gaat. Maar, het is ook een sport met een hoge belastingswaarde." Immers: per stap moet het lijf een belasting opvangen van twee- tot driemaal het lichaamsgewicht. "Ik denk dat veel beginnende lopers te snel opbouwen. Ze denken dat ze bijvoorbeeld in tien weken wel vijf tot tien kilometer kunnen lopen. En dat kan ook, qua conditieopbouw. Maar pezen en kraakbeen passen zich pas na twee tot drie jaar aan. Als je meteen goed opbouwt, loop je over vijf, tien of twintig jaar nog steeds." Ze is dus voorstander van een verantwoorde opbouw. En: gevarieerde training. "Ik heb gemerkt dat je lichaam sterk wordt door het op een zo breed mogelijke manier te trainen. Ik wil deelnemers laten zien dat er verschillende oefeningen zijn die daarbij kunnen helpen." Bovendien helpt ze deelnemers bij hun looptechniek.

Zowel beginnende als gevorderde lopers zijn welkom om aan te sluiten. "Ik ga differentiëren tussen verschillende niveaus. De ijsbaan, waar we trainen, leent zich daar ook voor. Je kunt daar mensen in hun eigen tempo rondjes laten lopen. Ik vind het belangrijk om iedereen op zijn of haar niveau uit te dagen." Van der Meijden kijkt vooral uit naar het begeleiden van mensen die een specifiek doel voor ogen hebben. "Of het nu gaat om afvallen of fit worden of om mensen die een marathon willen lopen, dat maakt me niet uit."

De eerste trainingsavond is woensdag 29 maart, van 19:00 tot 20:00 uur. Locatie is de ijsbaan van Herwijnen aan de Schoutensteeg 4. De training omvat in eerste instantie acht lessen. Aan deelname zijn kosten verbonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Heleen van der Meijden via heleenvdmeijden@hotmail.com of 06-54790212.