• V.l.n.r.: Jolanda den Haan, Alicia Jagers en Wenda Schampaert.
• V.l.n.r.: Jolanda den Haan, Alicia Jagers en Wenda Schampaert. Foto: Leendert Kamsteeg

Na New York nu voor KiKa naar Berlijn

heukelum/giessenburg • Na een succesvolle deelname aan de KiKa-marathon van New York, nemen Wenda Schampaert uit Heukelum en Jolanda den Haan uit Giessenburg in september van dit jaar wederom deel aan het loopevenement. Met ditmaal als bestemming: Berlijn.

En dus zijn de voorbereidingen van het tweetal alweer in volle gang. Zo fit mogelijk worden om in Duitsland te knallen voor het goede doel. En niet onbelangrijk: weer zoveel mogelijk geld ophalen om kankerpatiënten een beter toekomstperspectief te bieden. Nadat Wenda en Jolanda vorig jaar allebei succesvol finishten in New York dachten ze: ons doel is bereikt. We hebben onze tegenprestatie geleverd.

Maar na een bezoek aan een onderzoekscentrum naar kanker kwam de omslag al snel. Ze waren er nog lang niet klaar mee. Meer steun was zeker welkom. Wenda: "In mijn omgeving zijn er meerdere personen door kanker getroffen. Voor hen wilde ik me, na wat ik daar zag, nog een keer inzetten." In het speciaal doet de Heukelumse dat voor haar kennis Alicia Jagers (16) uit Culemborg. Elke drie weken krijgt zij een infuus toegediend, waardoor ze zware tijden beleeft.

"We kwamen vorig jaar tot een bedrag van 27.000 euro. We gingen helemaal uit ons stekker toen dat eindbedrag bekend werd." Jolanda haalde ruim 8.000 euro op. In aanloop naar de Kika Run in New York steunden de twee elkaar door dik en dun. Jolanda: "Wat ik me nog van die dag herinner is dat het gelukkig droog was. Ik kwam binnen zes uur over de streep, maar Wenda deed er twee uur korter over."

Helemaal ongeschonden uit de strijd kwam het duo niet. Zo kreeg Wenda al op de helft van de marathon hevige kramp in haar knieën. "Maar mijn pijn duurde maar even; die van kankerpatiënten veel langer. Dat gaf drive om door te gaan", zegt ze. "De pijn werd wel minder toen we na ongeveer 27 kilometer lopen Alicia, onze vrienden en familie zagen staan. Daar was ik enorm blij mee. Een moment ook waar ik naar uitkeek. Een heel speciaal moment ook." Haar ontvangen medaille gaf ze na afloop meteen aan Alicia. Die hangt nu op haar kamer.

Nadat het tweetal hoogte kreeg van de Kika Run in Berlijn van september dit jaar, was het gevoel meteen goed. "We hopen wederom zoveel mogelijk geld op te halen voor het Maxima Centrum in Utrecht. Het werk dat deze mensen verrichten gebeurt met zoveel passie en liefde. Ze kunnen het geld goed gebruiken om onderzoek te doen naar hersenstamtumoren. We wisten meteen: met dit project zijn we nog niet klaar."

Het doel voor september: rond de 20.000 euro ophalen. Jolanda: "We zitten nu samen op zo'n €7.500 en zijn dus op de goede weg. Maar we zijn er nog niet. In september houden we in Heukelum een benefietavond, waar onder andere de rockband 'Onslow' uit Asperen komt optreden. Alle hulp is ook die avond van harte welkom."