Lezing Gerco Meijer

acquoy • In de monumentenzorg draait het steeds minder om puur behoud. In 'ere herstellen' is niet voldoende, monumenten moeten gebruikt kunnen worden, zo worden ze bewaard voor de toekomst. Dat gold ook voor de renovatie van KunstFort Asperen. Gerco Meijer van bunkerQ vertelt erover tijdens het Cultuur Café op zondag 5 maart, om 14:30 uur in de Taveerne. Gratis entree.

Gerco Meijer (bouwkundige) is samen met zijn vrouw Indira Zuljevic (architect) eigenaar van bunkerQ, een bureau voor erfgoedontwikkeling met veel ervaring in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf de start was bunkerQ betrokken bij de renovatie van KunstFort Asperen – ze stelden een masterplan op en namen het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding voor de aanpak van het grondwerk voor hun rekening – en buiten het fort werkten ze aan verschillende kleinere projecten, de Nissenhut bijvoorbeeld, de batterijschuilplaatsen aan de Meerdijk, ecologische (vleermuis)voorzieningen, zandbunkers en de restauratie van het bruggetje in de Asperense Polder.

Het gebruik van een gebouw is voor bunkerQ een belangrijk doel. Monumenten op zo'n manier aanpassen dat ze goed gebruikt kunnen worden, zonder dat de monumentale waarde van het gebouw wordt aangetast. Dat betekent soms dat het monument moet worden veranderd, een deel van het historisch materiaal verdwijnt om te zorgen dat het geheel kan blijven.