• De Merwedebrug onderging in 2016 spoedreparaties.
• De Merwedebrug onderging in 2016 spoedreparaties. Foto: Marijke Verhoef

Drie nieuwe bruggen erbij

regio • Het traject op de A27 tussen Houten en Hooipolder krijgt een gloednieuwe Hagesteinsebrug, Merwedebrug én Keizersveerbrug. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) trekt bijna vierhonderd miljoen euro uit.

Dit meldt Rijkswaterstaat. Aanvankelijk voorzagen de plannen in een versterking van de huidige bruggen. Schultz van Haegen kiest echter voor volledige vervanging van de drie bruggen in plaats van een versterking van de huidige constructies, omdat dit op de langere termijn goedkoper is en een betere garantie geeft voor een vlotte doorstroming van het verkeer. Het traject op de A27 tussen Houten en Hooipolder krijgt derhalve drie gloednieuwe, betonnen bruggen.

De Merwedebrug moest eind vorig jaar halsoverkop worden gesloten voor vrachtverkeer, omdat er haarscheurtjes in de ruim vijftig jaar oude brug waren geconstateerd. Zo'n achttienduizend vrachtwagens moeten hierdoor dagelijks omrijden. De afsluiting werd bijna een maand in stand gehouden, terwijl er spoedreparaties werden uitgevoerd.

Verbreed

De A27 tussen Houten en Hooipolder wordt verbreed. De snelweg, die over de grote rivieren loopt, krijgt over het gehele traject minimaal twee keer drie rijstroken, op verschillende onderdelen van het traject zelfs vier rijstroken. Bij het knooppunt Hooipolder wordt een verbindingsboog aangelegd. Door verbreding van de snelweg zal de doorstroming op de A27 flink verbeteren, zo is de verwachting.