Officiëleuitreiking van de titel Fairtrade Gemeente.
Officiëleuitreiking van de titel Fairtrade Gemeente. Foto: Nico van Ganzewinkel

fotoreportage leerdam fairtrade gemeente

Leerdam is na vorige week officieel Fairtrade gemeente. Donderdagavond kreeg wethouder Wim van der Leij tijdens de fairtrade feestavond in het Heerenlanden College aan de Joost de Jongestraat deze titel uit handen van de landelijke stichting Fairtrade Gemeente Nederland.

De jury was vooral onder de indruk van de vele fairtrade activiteiten die Team 2015 de afgelopen jaren in Leerdam heeft georganiseerd. Wel vroeg de jury aandacht voor het feit dat de werkgroep fairtrade, als onderdeel van Team 2015, niet bijzonder groot is. Wat extra mankracht en meer ambassadeurs zouden volgens de landelijke jury wenselijk zijn om de kwetsbaarheid van deze bescheiden werkgroep te verkleinen.

De fairtrade feestavond stond uiteraard in het teken van de uitreiking van de titel. Maar daarnaast moest het ook een gezellige avond voor alle inwoners van Leerdam worden, vond Liset Nab als Leerdamse fairtrade coördinator. Daarom stonden er ook fairtrade debatten met de gemeenteraad, de erkende Leerdamse fairtrade bedrijven en jongeren van het Heerenlanden College en The Africa Team op het programma.

Tussendoor was er bovendien een leuke fairtrade quiz, een aparte fairtrade bingo en muziek van de Gorinchemse Muziekschool. De fairtrade taart werd verzorgd door de winnaar van Heel Leerdam Bakt 2016. En de versieringen in de zaal waren gemaakt door de Koningin Wilhelminaschool - zelf ook fairtrade school. Al met al leverden die activiteiten een heel leuke en gezellige avond op.

Voordat een gemeente recht heeft om zich 'fairtrade gemeente' te noemen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Voor een gemeente tot 30.000 inwoners - zoals Leerdam - moeten tenminste drie plaatselijke supermarkten, één giftshop, vier horecabedrijven, zes MVO bedrijven, vier 'gewone' bedrijven, één school, vier maatschappelijke organisaties en één kerk voldoen aan de fairtrade eisen.

Na ruim drie hard werken is dit in Leerdam allemaal bewerkstelligd en is de titel Fairtrade Gemeente dan ook een welverdiende kroon op het werk van Team 2015.

Maar buiten het feit dat allerlei bedrijven fairtrade moeten zijn, moeten er ook elk jaar media acties over faitrade georganiseerd worden. Team 2015 heeft de afgelopen jaren dan ook een groot aantal acties georganiseerd, zoals een millenniummarkt, de stadsmaaltijd, happen en stappen, Heel Leerdam bakt en het schoolontbijt.

Afgelopen week werden alle inspanningen gehonoreerd met de felbegeerde 'onderscheiding' Leerdam Fairtrade gemeente.

Tekst: Team 2015

Foto's: Nico van Ganzewinkel