Stevige taal in provinciale zienswijze

Steun 'harde' zienswijze Zuid-Holland

den haag • Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering van de Staten. Het herindelingsontwerp werd opgesteld door Utrecht die daarvoor werd uitgenodigd door de minister toen beide provincies het niet eens konden worden over de vraag of de nieuwe gemeente in Zuid-Holland of Utrecht moet komen te liggen.

In de zienswijze staat dat Zuid-Holland zich kan vinden in de fusie op zich. De provincie heeft echter forse kritiek op het Utrechtse herindelingsontwerp dat er van uitgaat dat de nieuwe gemeente in Utrecht komt te liggen. Men vindt dat Utrecht heeft nagelaten een goede afweging te maken tussen beide provincies. Daarnaast is er kritiek op de manier waarop Utrecht 'omspringt' met de dreigende problemen rond regionale samenwerking. Bovendien benadrukt de zienswijze dat ook Zuid-Holland veel te bieden heeft. Alleen de PvdA is tegen de zienswijze van de eigen provincie. "Na gesprekken met de drie fracties respecteren we de mening van de mensen in het gebied", zei Naomie Matil. Groen Links heeft geen voorkeur.

Fracties wezen op de stevige toon van de zienswijze. "Ik heb daar moeite mee. Het is niet zo chique naar Utrecht", vond Huri Sahin van Groen Links. Andere fracties dachten daar anders over. "Ik snap dat Zuid-Holland van zich afbijt. Er is geen goede afweging in het Utrechtse ontwerp", aldus CDA-er Meindert Stolk. Ook Servaas Stoop (SGP/CU) toonde begrip: "Het herindelingsontwerp van Utrecht is procedureel en inhoudelijk onvolledig en doet geen recht aan de opdracht van de minister. Als dit de insteek van Utrecht is, moet Zuid-Holland op een krachtige manier haar visie duidelijk maken." Er werd ook verschillend gedacht over de voorlichtingsavond die onlangs door Zuid-Holland in Ameide werd belegd. PVV-er Jan Zwerus vond het een 'afgang' dat de colleges van de drie gemeenten niet op de hoogte waren gesteld. "Wat een amateurisme. Ik zou gillend weglopen bij zo'n provincie", aldus Zwerus die niet onder de indruk was van de resultaten van de avond. Andere fracties waren daar juist enthousiast over. "De overgrote meerderheid van de aanwezigen koos duidelijk voor Zuid-Holland. Vooral agrariërs en mensen die daar al lang wonen. Utrecht houdt geen rekening met hen en de regio", vond VVD-er Marijke van Dobben de Bruijn. SGP-er Stoop drong er bij GS op aan 'iets van de gevoelens van die bijeenkomst' in de zienswijze mee te nemen. Willem Bakx (50 Plus) adviseerde GS om aan de minister het voortouw te vragen in het proces. "Onze Gedeputeerde moet de trekker worden. Vijfheerenlanden hoort bij Zuid-Holland."

VVD-Gedeputeerde Rogier van der Sande benadrukte dat er een meningsverschil bestaat met Utrecht. "De verhoudingen zijn goed. Maar men heeft onvoldoende inhoudelijke argumenten aangedragen en niet genoeg gekeken naar de bestaande samenwerkingsverbanden. Dat hebben wij in stevige bewoordingen duidelijk gemaakt. Maar we blijven fatsoenlijk." Volgens Van der Sande gaat de provincie 'niet failliet' als de nieuwe gemeente naar Utrecht vertrekt. "Maar de Vijfheerenlanden vormen een samenhangend geheel met de Alblasserwaard. Grenzen hebben betekenis, de samenwerking binnen de regio dreigt verloren te gaan. We willen met onze zienswijze aan de regiogemeenten en samenwerkingsverbanden duidelijk maken dat we ze niet in de steek laten. Laat de minister maar een oordeel vellen. Wij leggen onze argumenten op tafel; daar hebben wij vertrouwen in."

André Bijl