• De kinderen beleven veel plezier aan de VBK.
• De kinderen beleven veel plezier aan de VBK. Foto: Aangeleverd

'Kinderen komen graag naar de VBK'

leerdam • In de voorjaarsvakantie wordt in Leerdam traditiegetrouw de Vakantie BijbelKlub gehouden. Twee morgens komen er tussen de 60 en 80 kinderen uit Leerdam en omgeving naar de Pauluskerk op het Europaplein. "Ze komen met heel veel plezier."

De Vakantie BijbelKlub – of Vakantiebijbelweek – wordt in Leerdam drie keer per jaar gehouden. Behalve in het voorjaar staan de deuren ook in de zomer- en herfstvakantie open voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Het doel is al vele jaren hetzelfde. "Kinderen over Jezus vertellen", zegt Josébet Veerman, een van de organisatoren. "En daarnaast is het leuk om ook in de vakanties met je vriendjes en vriendinnetjes op te trekken. Het kan het begin zijn van een christelijke vriendengroep. Ook dat is belangrijk."

Elke morgen wordt begonnen met een verhaal uit de bijbel. Er wordt over gezongen, gepraat of een toneelstukje opgevoerd. "Daarna gaan we aan de slag met een knutselwerkje. Ook voor de jongens zijn er leuke opdrachten. Daar wordt goed over nagedacht." Thema dit jaar is 'Aan tafel'. Naast de vier organisatoren zijn er dagelijks 22 vrijwilligers in touw om de deelnemers te begeleiden. De kinderen zijn onder meer via flyers - die uitgedeeld zijn op Leerdamse basisscholen - uitgenodigd om naar de VBK te komen. Volgens Josébet Veerman staan de kinderen - zowel kerkelijk als niet-kerkelijk – te trappelen om mee te doen. "Je merkt aan alles dat ze er veel zin in hebben. Ze luisteren naar de verhalen, hebben plezier in het knutselen; ze zijn gewoon heel erg enthousiast."

De VBK wordt dit keer gehouden op dinsdagochtend 28 februari en woensdagmorgen 1 maart, beide keren van 9:15-11:30 uur. Voor de tieners is er een aparte groep. Zondag 5 maart vindt in de Grote Kerk de afsluiting plaats van de Vakantie BijbelKlub tijdens een kerkdienst die speciaal op kinderen is afgestemd. "We zingen het themalied; de preek en de liederen zijn wat eenvoudiger dan anders, de kinderen hebben inbreng in de dienst en ze mogen – bijvoorbeeld aan hun opa's en oma's - vertellen wat ze die week hebben gedaan."

Hoewel de VBK in de voorjaarsvakantie nog voor de deur staat, maakt de organisatie al plannen voor komende zomer. Veerman: "Dan wordt de opzet anders. We houden de VBK in de week voor het Timmerdorp, het duurt vier dagen en wordt veel groter van opzet dan we tot nu toe gewend zijn."

Maar eerst wordt er alles aan gedaan om van de komende VBK een succes te maken. "Alle kinderen die zin hebben om te komen, zijn van harte welkom in de Pauluskerk."

André Bijl