• De leerlingen luisterden geconcentreerd en stelden de politici vragen.
• De leerlingen luisterden geconcentreerd en stelden de politici vragen. Foto: Janneke Boogaard

Vijf partijen leggen hun standpunten uit aan scholieren

'Interessanter dan we dachten'

leerdam • Moet de basisbeurs voor studenten terugkomen? Moet Nederland veel meer vluchtelingen opnemen? En moet de vrijheid van meningsuiting voor politici onbegrensd zijn? Over die stellingen gaven vertegenwoordigers van CDA, SGP, VVD, GroenLinks en de SP hun mening. Het gehoor: de leerlingen van 4 havo en 5 vwo van het Heerenlanden.

Met name het lot van de vluchtelingen bleek de scholieren na aan het hart te liggen. Ze luisterden geboeid naar de betogen van de politici. Het was ook het onderwerp waarbij de verschillen in opvatting het meest duidelijk naar voren kwamen. "Stel je voor dat Nederland platgebombardeerd was, wat zou jij dan willen? Het kan toch niet zo zijn dat er kinderen doodvriezen in tentenkampen omdat wij zo 'stoer' zijn om nee tegen hen te zeggen?" was de retorische vraag van Paul Smeulders (GroenLinks). Als jongste deelnemer (29) sprak hij veel scholieren aan. Met zijn dertiende plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen is hij ook de enige die vrijdag in Leerdam aanwezig was die een gerede kans maakt om na 15 maart in de Tweede Kamer terecht te komen.

Saskia van Dijk (66e op de kandidatenlijst van de VVD) en Wouter van den Berg (28e op de SGP-lijst) probeerden uit te leggen dat vluchtelingen inderdaad recht hebben op een veilige plek, maar niet per se in Europa. Ad Meijer (twintigste op de SP-lijst) en Bart Bruggeman (CDA-wethouder in Leerdam) legden hun standpunt ook in klare taal uit. Bruggeman had het voordeel dat hij met een lokaal voorbeeld over Syrische asielzoekers kon komen.

Op applaus kon alleen de leerling rekenen die de vraag stelde waarom Nederland niet méér doet aan opvang van vluchtelingen.

Grote afwezige was de PVV. Wel uitgenodigd, maar niet gekomen. Daarin staat de Leerdamse scholengemeenschap dan weer niet alleen. De naam van Geert Wilders viel wel regelmatig. Van den Berg (SGP) daarover: "Geert Wilders heeft het wel over zaken die mensen bezighouden. We moeten hem en zijn achterban niet wegzetten als 'dom'."

De leerlingen konden na afloop verder praten met de politici tijdens de verkiezingsmarkt. Ook vulden ze de Stemwijzer in. Een leerzaam karweitje. Wat is bijvoorbeeld een referendum? Handig om te weten voordat je je standpunt erover bepaalt. "We merken dat leerlingen steeds minder een mening hebben over zaken", zegt docent maatschappijleer Francesco Mores, die het debat leidde. "Daar wilden we verandering in brengen. Politiek moet meer gaan leven. Sommige van deze leerlingen zijn volgend jaar stemgerechtigd. Ik voel het als mijn plicht om aandacht te besteden aan de verkiezingen."

Mores was tevreden over het verloop van de middag. "De leerlingen deden goed mee. Je merkte dat de onderwerpen leefden. Het is mooi dat ze nu van de politici zelf horen hoe die erover denken. De politici hebben ook hun best gedaan om begrijpelijke taal te gebruiken."

"Het debat was interessanter dan we dachten", zo concludeerden Eva, Hannah, Nicky en Belle, vier 15-jarige scholieren uit 4 Havo, toen ze uit het lokaal kwamen waar ze de stemwijzer hadden ingevuld. Sommige stellingen waren wel lastig, of ver van hun bed. "Bijvoorbeeld of Schiphol mag uitbreiden. Wat maakt mij dat nou uit?" Met de uitslag van de stemwijzer konden ze alle vier goed leven. Bij drie van hen was D'66 de partij die het beste bij de antwoorden op de stellingen paste. "Dat verbaast me niet, mijn ouders stemmen daar ook vaak op. Ik denk zeker dat het bij je eigen politieke keuzes meespeelt wat je van huis uit meekrijgt."

Scholierenverkiezingen

Na de voorjaarsvakantie gaan de leerlingen hun stem uitbrengen voor ProDemos. De landelijke uitslagen van deze scholierenverkiezingen worden altijd met grote interesse gevolgd door de politiek. Het gaat immers om de stemmers van de toekomst.

Janneke Boogaard