Nico Gros stapt uit VHL Lokaal Leerdam

leerdam • Nico Gros heeft afgelopen week zijn lidmaatschap van VHL Lokaal Leerdam (het vroegere L.-2000) met onmiddellijke ingang opgezegd.

Hij maakt geen deel meer uit van de fractie van deze partij en gaat door als zelfstandig raadslid. In een persbericht laat de Leerdammer weten dat er tussen hem en de overige leden van de fractie onoverbrugbare verschillen van opvatting zijn gerezen over - met name - de provinciekeuze voor de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden. VHL Lokaal schrijft in een eigen verklaring van de partij: "Afgelopen periode is gebleken dat er grote meningsverschillen zijn, niet alleen over de toekomst van de nieuwe gemeente, maar ook over andere lopende zaken. Afgelopen maanden zijn er diverse gesprekken gevoerd met de heer Gros door de fractievoorzitter en het bestuur. Helaas hebben deze niet geleid tot een oplossing. Daarom hebben fractievoorzitter, fractie en bestuur de beslissing genomen om de samenwerking met de heer Gros per direct te beëindigen. Daarna heeft de heer Gros zijn lidmaatschap opgezegd."

Gros is er – net als Jan van Santen van VHL Lokaal - voorstander van dat de gemeente Vijfheerenlanden deel gaat uitmaken van Zuid-Holland; de rest van de fractie kiest voor Utrecht. Gros werd in 2010 raadslid van L.-2000, daarvoor was hij vanaf 2006 raadslid namens de PvdA. Gros laat weten dat hij in 2010 zich bewust bij een lokale partij heeft aangesloten, omdat hij er de voorkeur aan geeft niet gebonden te zijn aan een landelijke partij. Gros vindt dat bij een mogelijke fusie van een gemeente niet alleen rationele, maar ook emotionele factoren een rol dienen te spelen. De discussies over de keuze van een provincie zijn nog niet afgerond en Gros wil voor zijn kiezers volksvertegenwoordiger blijven. Fractieleider Hans van den Berg betreurt het dat het zo gelopen is. "Maar de breuk viel niet meer te lijmen. Nico heeft een sociaal hart en veel kennis van zaken over de WMO. Dat gaan we missen", aldus Van den Berg. "Ik vind het wel jammer dat Nico zijn zetel niet opgeeft voor een ander raadslid dat zich vast kan inwerken."

Gros: "Ik blijf niet zitten voor mezelf, ik ben er voor de inwoners."