Bewoners denken mee over dijkversterking

regio • Waterschap Rivierenland betrekt bewoners actief bij het dijkversterkingsproject tussen Gorinchem-Waardenburg. Er zijn inmiddels vijf werkgroepen van bewoners actief, die zich bezighouden met 'het ontwerpen van de dijk'. De groepen richten zich ieder op een ander traject langs de dijk. De bestuurders van alle betrokken partijen zijn enthousiast over de inzet en ideeën die voortkomen uit deze werkgroepen.

Zo ook bestuurder Goos den Hartog van het waterschap: "Om te komen tot een overtuigend, vanzelfsprekend ruimtelijk ontwerp voor deze dijk worden alle betrokken partijen al in een vroeg stadium betrokken. Wij stimuleren de ontwikkeling van ideeën en bieden naast de burgers ook deze ruimte aan overheden zoals Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten."

De werkgroepen hebben vanuit het waterschap de opdracht meegekregen om een ontwerp van de dijk te maken, of om hier een visie op te geven in combinatie met voorstellen voor aanpassing of herinrichting van de omgeving. Met andere woorden: de dijk te ontwerpen als onderdeel van de omgeving.

Het waterschap wil hiermee een impuls geven aan het bereiken van een maatschappelijke meerwaarde voor dit dijktraject. De dijk kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor natuur, recreatie of bebouwing.

De werkgroepen hebben eind 2016 hun visie en plannen aan elkaar gepresenteerd. Daarna heeft elke werkgroep in een bijeenkomst in het eigen dorp de overige bewoners geraadpleegd (eind januari/begin februari).

Op woensdag 22 februari presenteren zij hun plannen aan een brede groep van overige belanghebbenden en ambtenaren van overheden.