• Het Da Vinci College verzorgt nu ook inburgeringscursussen in Leerdam.
• Het Da Vinci College verzorgt nu ook inburgeringscursussen in Leerdam. Foto: Aangeleverd

Ook inburgeringscursussen in Leerdam

leerdam • Het Da Vinci College uit Gorinchem verzorgt sinds kort inburgeringscursussen in Leerdam. De cursussen worden gegeven in basisschool De Verrekijker aan de Drossaardslaan 72 in Leerdam-Noord.

"We zijn gestart met twee groepen en inmiddels is er zelfs al een derde groep actief", vertelt Elone van Velthuijsen. Volgens de sectordirecteur participatie van het Da Vinci College is de vraag naar deze cursussen door de komst van de statushouders alleen maar toegenomen. "In onze locatie in Gorinchem geven we al veel van deze cursussen. Vroeger verzorgden we de lessen ook in Leerdam. Op een gegeven moment werd de vraag daar minder en zijn we ermee gestopt. Van wethouder Bart Bruggeman hoorden we dat er in Leerdam inmiddels weer behoefte bestaat aan deze cursus." Nader contact tussen school en gemeentebestuur zorgde ervoor dat ook in de Glasstad dergelijke cursussen weer worden gegeven.

Volgens Van Velthuijsen slaat het initiatief aan. "De toeloop is groot. De deelnemers krijgen nu les in hun eigen omgeving. Dat is vertrouwd, bovendien scheelt het behoorlijk in de reistijd. De cursisten zijn er blij mee." De lessen worden verzorgd door ervaren docenten die de deelnemers voorbereiden op het verplichte inburgeringsexamen. "Er wordt examen gedaan in lezen, luisteren, schrijven, spreken, kennis van de Nederlandse maatschappij en oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. In plaats van het inburgeringsexamen kunnen deelnemers er ook voor kiezen het Staatsexamen NT2 te doen. Bijvoorbeeld als ze een beroepsopleiding willen volgen of als ze gaan studeren. Het Staatsexamen is ook een optie voor degenen die zijn opgeleid voor een baan op middelbaar of hoger niveau."

Tijdens de cursus leveren de docenten - met behulp van vrijwilligers - maatwerk. "Deelnemers leren alleen die dingen die ze nodig hebben. We hebben vijf niveaus, iedere cursist volgt zijn eigen programma in het tempo dat bij hem of haar past en maken daarbij gebruik van alle hulpmiddelen die nodig zijn." Zo krijgen alle cursisten een laptop in bruikleen. Daarnaast worden de deelnemers ook thuis aan het werk gezet.

Er wordt les gegeven op maandag, dinsdag en donderdag van 8:00-12:00 uur en van 12:45-16:00. Tot nu toe zijn vooral de ochtenden populair. Er is nog plaats voor nieuwe cursisten. Aanmelden is mogelijk via www.davinci.nl/educatie/aanmelden-educatie of door te bellen met 0900-7890789. Na de aanmelding volgt een intakegesprek. Tijdens dat gesprek krijgen de deelnemers een advies in de vorm van een trajectplan. Hierin staat wat ze gaan leren, hoe men dat doet en hoeveel tijd dat kost. Tijdens het intakegesprek krijgen deelnemers ook informatie over de inhoud van de cursus.

André Bijl