•
• "Je kunt beter teveel personen in de buurt hebben die kunnen reanimeren, dan te weinig." Foto: Astrid Pel

'Eerste zes minuten zijn cruciaal'

leerdam • Een medisch wonder. Zo bestempelen artsen Angelo Sihasale (44) die vorig jaar na drie kwartier reanimeren werd gered na een zwaar hartinfarct. De voorbode was een extreme pijn in zijn linkerarm tijdens een potje biljart in 't Vennetje in Leerdam. Zijn partner Marion Houweling hoorde artsen zeggen 'hij gaat het niet redden'. Maar dankzij snelle reanimatie is Angelo er nog.

De Leerdammer wil deze emotionele ervaring omzetten in iets constructiefs. Daarom werkt hij graag mee aan de actie van HartVeiligWonen (HVW) Leerdam om meer vrijwilligers te krijgen die kunnen reanimeren en om bedrijven en verenigingen op te roepen hun AED's (draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen na een hartstilstand), door te geven zodat ze in Leerdam in kaart kunnen worden gebracht.

Ezra Miellet van HVW: "In Leerdam zijn nog veel meer inwoners nodig die mee kunnen helpen die eerste zes minuten te overbruggen voordat de hulpdiensten komen. Je kunt beter teveel personen in de buurt hebben die kunnen reanimeren, dan te weinig.''

Karsten van Bezooijen is aangesloten bij dit netwerk. "Het is geen verplichting. Maar ontvang ik een bericht op mijn telefoon en ik kan, dan ga ik er op af.'' Hij is tot nu toe één keer naar een reanimatie kunnen gaan. "Ik zat op de bank toen het bericht kwam. Zo'n eerste keer schrik je even maar dan ga je gewoon en als je er bent, begin je met wat je hebt geleerd. Ik was de eerste voordat de ambulance kwam en die namen het meteen over.'' Angelo en Marion herkennen het belang van snel handelen in de eerste hectische minuten. Marion: "Angelo is met spoed gedotterd in Dordrecht en heeft daarna een week in coma gelegen in het Erasmus MC in Rotterdam. Na alle hectiek bleek dat er procedureel veel mis was gegaan die avond. Daar is naar gekeken en zaken zijn aangepast. Het toont aan hoe belangrijk het is dat er goede netwerken zijn van mensen en van apparatuur zoals AED's."

Liset Versluis van de werkgroep legt uit dat het ook van belang is goed in kaart te brengen waar in Leerdam AED's aanwezig zijn. "Om te voorkomen dat achteraf blijkt dat redding in de vorm van een AED nabij was maar dat niemand daar wetenschap van had, wil werkgroep HartVeiligWonen weten waar deze defibrillatoren aanwezig zijn en ze goed bereikbaar maken." Dit kan door te mailen naar: hartveiligwonen.leerdam@gmail.com. Dit is ook voor mensen die meer algemene informatie willen over het netwerk of zich als vrijwilliger aan willen sluiten. Voor informatie over het volgen van een korte reanimatiecursus zijn de contactgegevens: ehboschoonrewoerd@kpnmail.nl (G. Pluimers, 0345-616228) of adrie_wesker@hotmail.com (Adrie Wesker, 06-44806465).

Op de foto: Angelo Sihasale en Marion Houweling (zittend) weten uit eigen ervaring hoe belangrijk een goed netwerk is bij een hartstilstand. Zij worden omringd door leden van de werkgroep Hart Veilig Wonen Leerdam. Liset Versluis toont een AED. Achter hen staan: Menno Keller van gemeente Leerdam, Ezra Miellet en Karsten van Bezooijen.