Epilepsie: van diagnose tot behandeling

Epilepsie is een chronische aandoening door een stoornis in de hersenen, waarbij zich tijdelijk, plotseling en ongecontroleerd grote groepen hersencellen ontladen, een soort 'kortsluiting' in de hersenen. Meestal is dit zichtbaar, doordat iemand een aanval krijgt. De meest bekende is de zogenaamde 'tonisch clonische' aanval, waarbij iemand het bewustzijn verliest, en met trekkingen op de grond ligt. Maar epilepsie kent veel verschillende verschijningsvormen, waardoor het niet altijd even gemakkelijk wordt herkend.

Behandeling

Naar schatting hebben ongeveer 120.000 mensen in Nederland epilepsie. Er worden per jaar gemiddeld 9.500 nieuwe diagnoses gesteld. In ongeveer dertig procent van de gevallen blijkt de epilepsie moeilijk instelbaar. Enkele varianten zijn onder andere: rolandische epilepsie, absence epilepsie, er is ook het Lennox Gastautsyndroom. Hierdoor zijn er ook diverse behandelingen van epilepsie mogelijk: van hersenoperaties tot het ketogeendieet. Het is lang niet altijd goed te voorspellen wie baat zal hebben bij welke behandeling.

Eerste hulp

Bij een epilepsieaanval is het inroepen van medische hulp meestal niet nodig. De aanval houdt binnen enkele minuten vanzelf op. Op de site van het Epilepsiefonds staan heldere tips geïllustreerd met filmpjes, hoe te handelen bij verschillende types aanvallen. Er kunnen uiteenlopende verschijnselen optreden, zoals smakken, wriemelen of doelloos rondlopen. Omdat het bewustzijn verlaagd is kan iemand zichzelf in gevaar brengen, bijvoorbeeld door de straat over te steken. In dat geval moeten omstanders iemand niet tegenhouden of vastpakken, maar afleiden met een rustige stem. Na een aanval is iemand meestal niet altijd meteen weer 'zichzelf'. Hij of zij is dan verward, heeft hoofdpijn, of gedraagt zich niet normaal, is soms zelfs agressief.

Epilepsiedag

In het kader van Wereldepilepsiedag houdt de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) zaterdag 11 februari een landelijke Epilepsiedag in expertisecentrum Kempenhaeghe in Heeze (Noord-Brabant). Het thema is: 'Wat als medicatie niet werkt'. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden of meer informatie verkrijgen via 030-6344062 of info@epilepsievereniging.nl. De toegang tot dit evenement is gratis.


q www.epilepsie.nl