Boek uitgebracht over joods Leerdam

leerdam • Historische Vereniging Leerdam heeft een boek uitgebracht over vier eeuwen joodse geschiedenis in de Glasstad.

Het boek Joods Leerdam beschrijft aan de hand van uitvoerig bronnenonderzoek de ontwikkeling van de joodse gemeente van Leerdam vanaf het begin van de zestiende eeuw tot aan de opheffing ervan in 1935. Ook de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen hiervan voor de weinig overgeblevenen komt aan de orde. Besproken wordt onder meer de gemeentevorming, de organisatie van de joodse gemeenschap, de bouw van de synagogen, mikwe en school, de begraafplaatsen, het onderwijs, middelen van bestaan, de financiën, de sluiting van de synagoge en de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Er is een overzicht opgenomen van de graven op de nog steeds bestaande begraafplaatsen, zowel in Leerdam als Asperen, dat ook tot de ring Leerdam behoorde. Interessant voor genealogen is dat er van ongeveer 125 joodse families, die in Leerdam en Asperen woonden genealogische gegevens zijn opgenomen. Het geheel wordt aangevuld met overzichten van leden van het kerkbestuur en van de financiële situatie in de negentiende eeuw. Tot slot bevat Joods Leerdam ook een lijst van de inwoners van Leerdam en Asperen die de Holocaust niet overleefden.

Joods Leerdam verschijnt als deel vijftien in de Historische Reeks Leerdam, een uitgave van de Historische Vereniging Leerdam. Leden van de vereniging betalen 24,50 euro, niet-leden 27,50 euro. Het boek is te bestellen op de website van de Historische Vereniging Leerdam. Maar Joods Leerdam is ook te bestellen door te bellen naar 06-30218814.

q www.historischeverenigingleerdam.nl