25e vrijmarkt wordt ook de laatste

leerdam • Het comité dat de Leerdamse vrijmarkt organiseert, stopt er na de editie van dit jaar mee.

"We zijn met een klein team. Van de vijf is er één ernstig ziek en een ander kampt ook met gezondheidsklachten. We vonden de 25e editie wel een mooie afsluiting", zo verklaart Gonnie van Haaften het besluit om de stekker uit de stichting te trekken.

De vrijwilligers hebben niet geprobeerd opvolgers te werven. "Onze vrijmarkt is ooit begonnen met een prijsvraag waarmee een pot geld werd gewonnen. Die specifieke achtergrond valt weg als anderen het in de toekomst zouden oppakken."

Op de achtergrond speelt volgens Van Haaften mee dat de organisatoren nooit waardering hebben gevoeld van de gemeente. "Wij vinden dat wij de grootste en mooiste markt van Leerdam organiseren, maar de gemeente legde alleen maar steeds strengere regels op."

Het is de bedoeling dat de jubileumeditie een extra feestelijke afsluiting wordt. "Maar dan moet de gemeente wel met extra subsidie over de brug komen. Dat hebben we aangevraagd met een activiteitenplan erbij, maar de respons laat op zich wachten. Dat is vervelend, want we hebben een paar opties genomen en die mensen blijven niet op ons wachten."

De voorlopig laatste vrijmarkt is op zaterdag 6 mei. De inschrijvingen zijn al goed op gang. Bewoners kunnen zonder aanmelding een plekje zoeken om spulletjes te verkopen. Alleen als zij een kraam willen huren moeten zij zich inschrijven. Verenigingen, non-profit instellingen, Leerdamse ondernemers en de handelaren van buiten Leerdam moeten zich sowieso inschrijven. Een formulier opvragen kan via bestuur-vrijmarkt@telfort.nl. Voor overige informatie over bijvoorbeeld prijzen is Gonnie van Haaften bereikbaar op 06-44654171.