• Impressies van het nieuwe Glaspark.
• Impressies van het nieuwe Glaspark. Foto: aangeleverd

Voetbalclubs willen extra veld om groei op te vangen

Glaspark kost meer dan 10 miljoen euro

leerdam • Het Glaspark biedt onderdak aan LRC, Leerdam Sport'55, Hockeyclub Leerdam en Korfbalvereniging Ter Leede/De Jager. Doel van de realisatie van het park is om de ruim 1.400 leden van de verenigingen – waarvan er meer dan 1.000 actief sporten – van een goede huisvesting te voorzien. Bovendien hebben de clubs eerder laten weten dat de komst van het Glaspark nodig is om de vitaliteit van de verenigingen te versterken. Ook denken ze met een gezamenlijke accommodatie de kosten te beperken.

Zoals dit najaar al bekend werd, komt het complex op locatie Bruinsdeel, het huidige onderkomen van LRC. Weliswaar heeft locatie Leerdam Sport/De Punt de voorkeur als gekeken wordt naar de maatschappelijke functie van het park, omdat deze locatie grenst aan een school, jongerencentrum M3, het gebouw van wijkvereniging West-End en zorginstelling Emma. Ook op het gebied van verkeer scoort het complex in wijk West beter dan Bruinsdeel. Vanwege financiële redenen geeft de stuurgroep – bestaande uit vertegenwoordigers van de clubs en twee wethouders – toch de voorkeur aan Bruinsdeel. Deze variant pakt namelijk miljoenen euro's goedkoper uit, omdat er bij een keuze voor Leerdam Sport grond 'gesnoept' zou moeten worden van het plan Broekgraaf. Dat betekent dat er tientallen huizen minder gebouwd kunnen worden dan gepland.

Het nieuwe complex krijgt in totaal acht velden. Zes daarvan zijn voor de voetbalclubs bestemd: drie natuurgras- en drie kunstgrasvelden. De hockey- en korfbalvereniging krijgen twee kunstgrasvelden. LRC en Leerdam Sport zouden het liefst over één veld extra beschikken om wat ruimer in hun jasje te zitten. Zo kunnen de clubs toekomstige groei opvangen. Vandaar dat er bij de uitwerking van de plannen voldoende ruimte op het park wordt gereserveerd om later uit te kunnen breiden met een zevende voetbalveld.

De vier verenigingen krijgen een gezamenlijk clubgebouw met meerdere bouwlagen. Alle sportvoorzieningen komen in het souterrain. Op de verdieping komen de kantine-, vergader- en bestuursruimten. Daarnaast wordt er op het complex ruimte vrij gemaakt voor parkeerplaatsen, fietsenstallingen, opslag en andere voorzieningen. De verenigingen leveren een bijdrage van 1,2 miljoen euro die vooral gebruikt wordt voor clubgebouw/kantine. Daarnaast hebben de verenigingen wensen die niet in de berekeningen zijn meegenomen. Het gaat onder meer om grotere kleed- en wasruimten, een tribune, meer opslag en een grotere kantineruimte. De kosten van deze extra wensen zijn wel berekend, maar niet in het eindrapport vermeld. Deze kosten zouden voor rekening van de verenigingen komen en de stuurgroep vindt het 'onwaarschijnlijk' dat de clubs in staat zijn die extra uitgaven op te hoesten.

In maart nemen de leden van de vier verenigingen een besluit over het rapport. Daarvoor zijn er interne informatieavonden. Op 30 maart buigt de gemeenteraad zich over de plannen. Pijnpunt voor de voetbalclubs is dat ze hun eigen grond - 'om niet' – in moeten brengen en vervolgens de nieuwe accommodatie moeten gaan huren. Daarnaast zullen met name oudere leden het gemis van een eigen kantine – en dus eigen identiteit – als een probleem ervaren. Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman laat het besluit over aan de ledenvergadering. "Het bestuur staat achter het Glaspark, maar de leden hebben het laatste woord." Dat geldt ook voor LRC. Voorzitter Raf Montezinos: "We staan achter het rapport zoals het er ligt. Maar dit is niet het eindpunt, nu volgt de uitwerking. Het is een mooi project. Als LRC hebben we voor de ontwikkeling van onze vereniging het Glaspark nodig. Maar we wachten eerst af of de leden op 8 maart akkoord gaan."

André Bijl