• De werkgroep heeft al eens samen gegeten, één van de elementen van de Alphacursus.
• De werkgroep heeft al eens samen gegeten, één van de elementen van de Alphacursus. Foto: Nico van Ganzewinkel

Alphacursus werkt nu al verbindend

schoonrewoerd • In Schoonrewoerd start 20 februari een Alphacursus. Al voor de start heeft de cursus een positief effect, alleen al doordat mensen uit vier kerken samenwerken in de organisatie.

Het idee voor een Alphacursus ontstond in de gereformeerde kerk van Schoonrewoerd. "Tijdens een bijbelkring over het boek Openbaring lezen we nogal heftige dingen die in de eindtijd gaan gebeuren en ook over de terugkomst van Jezus. We kwamen daar tot de conclusie: we mogen het goede nieuws, dat we door Jezus een relatie met God kunnen hebben, niet voor onszelf houden. Wat kunnen we voor de mensen van Schoonrewoerd betekenen en hoe kunnen we hen bereiken?" vertelt Jannie Brouwer namens de werkgroep.

De Alphacursus kwam naar voren als geschikte, laagdrempelige vorm: de cursus is bedoeld voor zoekers, twijfelaars, beginners, gevorderden en alle anderen die het fijn vinden om samen te komen rondom de nieuwe of vernieuwde zoektocht naar God.

Toen het idee eenmaal was geboren, was de volgende wens om de cursus niet vanuit één kerk te doen, maar daar als christenen van Schoonrewoerd gestalte aan te geven. Adri van Beuzekom, ook werkgroeplid, vertelt: "De kerken staan hier positief tegenover en wij hebben mensen op persoonlijke titel benaderd om hieraan mee te doen. We kregen meteen heel enthousiaste reacties en vormen nu een werkgroep van tien mensen." De hervormde en gereformeerde PKN-kerken en de hersteld hervormde gemeente uit Schoonrewoerd, plus de Nederlands gereformeerde kerk in Leerdam, zijn nu vertegenwoordigd.

Verschillen in opvattingen spelen bij het organiseren geen rol. "Het gaat bij de Alphacursus om de basis van het christelijke geloof, met onderwerpen als: wie is Jezus, waarom de bijbel, bidden: waarom en hoe. We herkennen elkaar op grond van deze basis, dat verbindt ons. Hoe kerken daar verder mee omgaan op hun eigen wijze speelt bij deze groep geen rol. Wij ervaren de verbondenheid als christenen als iets heel bijzonders en worden zo nog steeds enthousiaster. We hebben als werkgroep al een avond met een maaltijd gehad, want dat hoort ook bij Alpha. Er zijn ook al mensen gevonden die willen koken en zo leveren heel wat mensen een bijdrage aan dit initiatief."

Wie weet waar de Alphacursus in de toekomst nog meer toe leidt in Schoonrewoerd. "Eerst richten we ons op deze cursus. Er zijn vervolgcursussen mogelijk en Alpha biedt ook marriage- en premarriage-cursussen aan."

De startavond is op maandag 20 februari. Vanaf die avond komen de deelnemers elke twee weken bij elkaar om samen te eten en iets te leren over God. Met behulp van het Alpha Werkboek gaan zij met elkaar in gesprek. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 20 februari bij Jannie Brouwer (06-40654918).