Vijfheerenlanden leert leven met verdeeldheid

Stap naar gezamenlijke zienswijze

vianen • De CU verraste woensdag tijdens het Vijfheerenlandenberaad in Vianen met een tekstvoorstel waarin de voorkeur voor Utrecht wordt geschrapt én wordt aangegeven dat Leerdam en Vianen zich uitspreken voor aansluiting bij Utrecht, terwijl Zederik de voorkeur geeft aan Zuid-Holland.

De stuurgroep en de meeste fracties omarmden het voorstel. Alleen SGP Zederik, VHL Lokaal Zederik en één lid van VHL Lokaal Leerdam gaan vooralsnog niet akkoord. De Leerdamse SGP wacht de definitieve tekst van de stuurgroep af. Tijdens de vergadering van vertegenwoordigers van de drie raden bond gedeputeerde Mariëtte Pennarts van provincie Utrecht de politici op het hart een duidelijke zienswijze (reactie) in te dienen. "Dit is de laatste kans om uw mening te geven. Hoe helderder uw standpunt, hoe beter het is. Hierna is het de beurt aan provincie en Tweede Kamer."

Burgemeester Wim Groeneweg van Vianen riep als voorzitter van de stuurgroep op tot eensgezindheid door één zienswijze in te dienen. "Het komt er nu op aan om bestuurskracht te tonen. Er wordt leiderschap verwacht. We werken schouder aan schouder aan de nieuwe gemeente, maar de provinciekeuze blijft emoties oproepen. Het dreigt ons te scheiden. Daarmee beschadigen we onszelf ondanks alle goede bedoelingen. Laten we de rijen sluiten." De stuurgroep was de voorstanders van Zuid-Holland al tegemoet gekomen door niet alleen de argumenten voor een keuze voor Utrecht in de concept zienswijze op te nemen, maar ook de argumenten voor Zuid-Holland te noemen.

CDA, VVD, D66 en PvdA honoreerden de oproep van Groeneweg. "Laten we eensgezind naar buiten treden. Een stad waar verdeeldheid heerst, blijft niet bestaan", pleitte CDA-er Bram Schoonhoven. VVD-er André van der Leest: "We vinden elkaar op veel punten. Er is meer dat ons bindt dan ons scheidt. Laten we kiezen voor één zienswijze en daarin recht doen aan de tegenstanders van Utrecht." De SGP bleek verdeeld. SGP Vianen kiest voor Utrecht, Leerdam en Zederik geven de voorkeur aan Zuid-Holland. "Zodat wij met een eigen Zederikse zienswijze komen", aldus Evert Geluk van de SGP Zederik. Diezelfde verdeeldheid was te zien bij de 'lokalen'. VHL Lokaal Vianen en de meerderheid van Leerdam kiezen voor Utrecht, de Zederikse tak is fanatiek voor Zuid-Holland. "Als VKG waren we voor Zuid-Holland. We hebben nu een andere naam, maar zijn niet van gedachten veranderd. We willen als raad van Zederik met een eigen zienswijze komen" benadrukte Wim van Dijk. Woordvoerder Tirtsa Kamstra van de CU was kritisch over het herindelingsontwerp van Utrecht. "De onderbouwing moet op tal van punten beter." Ze wees erop dat ook de CU verdeeld is – de Zederikse tak wil in Zuid-Holland blijven, de twee andere fracties kiezen voor Utrecht - maar dat het een mooi gebaar zou zijn om als drie raden één zienswijze in te dienen. Vandaar dat de CU met een ingrijpende tekstwijziging kwam. De partij stelde voor om de voorkeur voor Utrecht te schrappen en op te nemen dat twee raden voor Utrecht kiezen en één gemeenteraad voor Zuid-Holland is.

De urgentie om tot één zienswijze te komen, zorgde ervoor dat de stuurgroep – na een schorsing – de nieuwe tekst omarmde. "We zijn heel blij met deze opening. We roepen de SGP en VHL Lokaal op om diezelfde bestuurskracht te tonen", aldus Groeneweg. Wim van Dijk van VHL Lokaal Zederik was minder enthousiast en haalde fors uit naar CU Zederik die in zijn ogen overstag is gegaan. "We zijn met elkaar een actie gestart. We dachten met één zienswijze van de raad van Zederik te komen. Nu laat u de mensen in de kou staan. De CU is blijkbaar niet te vertrouwen." Dat liet Kees Matsinger – CU Zederik – niet over zijn kant gaan. "We draaien niet, we kiezen nog steeds voor Zuid-Holland. Dat staat nu in de gemeenschappelijk zienswijze. Beter kunnen we ons standpunt niet naar voren brengen." PvdA-er Ralf Krämer schoot hem te hulp: "De CU heeft met deze tekst de bestaande zienswijze compleet geneutraliseerd. Een grote meerderheid is daardoor wel heel erg toeschietelijk naar een kleine minderheid." SGP Zederik ging niet akkoord met de CU-versie. "De raad van Zederik heeft een duidelijke uitspraak gedaan. We missen geen bestuurskracht, maar zijn standvastig. We houden vast aan onze mening", aldus Geluk. Matteo de Visser, SGP Leerdam, staat sympathiek tegenover het compromis van de CU. "Het komt dicht in de buurt van wat wij eerder hebben voorgesteld. We zijn benieuwd naar de uiteindelijke tekst die ons straks wordt voorgelegd. Als die voldoende recht doet aan de situatie, steunen we die. We hebben begrip voor de kritische houding van onze partijgenoten in Zederik, hun raadsmeerderheid is lang genegeerd."

Eind deze maand bespreken de drie raden de uiteindelijke zienswijze en wordt duidelijk of fracties of raden een eigen zienswijze indienen.

André Bijl