Titel gevierd tijdens feestje op 16 februari

Leerdam nu ook Fairtrade gemeente

leerdam • Cor Gersen, scheidend voorzitter van Team 2105, Cees Taal, Liset Nab en wethouder Wim van der Leij benadrukken dat er de afgelopen jaren veel werk is verzet. In 2013 werd Team 2015 aangewezen als opvolger van de Millennium Commissie. "Ons doel was om de 'Global goals' op plaatselijk niveau te realiseren en te proberen van Leerdam een Fairtrade gemeente te maken", vertelt Gersen.

De 'Global Goals' willen een einde maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en lokale overheid voor meer eerlijke handel, zodat boeren en producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Dat dubbele doel zorgde voor een stortvloed aan activiteiten. Het Glazen Huis, het Repair Café, de Stadsmaaltijd, Heel Leerdam Bakt, projecten op scholen, Millenniummarkten, een stagiair uit Zambia, Eetse op het Europaplein, Lopen voor water, 'Zeg Nee tegen Armoede', op allerlei manieren werd geprobeerd de inwoners in contact te brengen met de 'Global Goals'. En als kers op de taart werden ook de vrienden in Pfinztal betrokken bij de activiteiten. "We hebben daar een Kringloopwinkel en een 'Reparatur Café geïntroduceerd", lacht Gersen. De inspanningen leidden tot waardering: Leerdam werd uitgeroepen tot 'meest inspirerende Millennium gemeente 2013' en in 2016 werd de Glasstad derde in de landelijke Fairtradewedstrijd. Bovendien constateren de leden van Team 2015 een mentaliteitsverandering. "Inwoners weten dat duurzaamheid en milieu er echt toe doen. Steeds meer mensen kopen wekelijks Fairtradeproducten." De leden van Team 2015 en wethouder Van der Leij benadrukken hoe belangrijk die bewustwording is. "Gaat het er alleen om of producten goedkoop zijn of geef je mensen de kans op een fatsoenlijk bestaan? Maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt ook zwakkeren in de samenleving en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans." Waar mogelijk probeert de gemeente een rol in dat proces te spelen, zegt Wim van der Leij. "We hebben Team 2015 zoveel mogelijk gesteund. En we besteden bijvoorbeeld aandacht aan duurzaamheid. We proberen steeds meer woningen energieneutraal te maken en denken na over gasloze wijken. Bij de nieuwbouw komt dat vanzelf goed. Bij bestaande woningen lekt er nog veel te veel energie weg. Wooncoaches leggen uit hoe inwoners hun energieverbruik omlaag kunnen krijgen." Van der Leij is er trots op dat Leerdam Fairtrade gemeente is. "Voor mij is dit een mijlpaal, ik vertrek op een hoogtepunt." De leden van Team 2015 benadrukken dat Leerdam hard heeft moeten knokken om aan de eisen te voldoen. "De normen zijn streng. We hebben de winkeliers benaderd, daarna de verenigingen en instellingen, toen de bedrijven op het bedrijventerrein. Andere gemeenten werken hier heel gericht aan. Bij ons was het een van de vele dingen die we oppakten. We zijn heel blij met de titel."

Donderdag 16 februari is het tijd voor een feestje. De avond met onder meer muziek, een quiz en een debat begint om 19:30, inloop vanaf 19:00 uur.